Slider

INFO

 


 

Liikkeellä marraskuussa

 

Liikkeellä marraskuussa on pääkaupunkiseudun merkittävin kansainvälisiä nykytanssiesityksiä esittävä festivaali. Vuonna 1986 perustettu festivaali tuo vuosittain Suomeen ajankohtaisia tekijöitä ja ilmiöitä sekä herättää keskustelua nykytaiteen ja esittävän taiteen kentällä kantaaottavalla ohjelmistollaan.

Liikkeellä marraskuussa on ideologialtaan riippumaton, itsenäinen sekä tinkimättömästi kuratoitu festivaali. Sen keskeisiä arvoja ovat ajankohtaisuus, kansainvälisyys ja progressiivisuus.

Festivaalin tarkoituksena on lisätä tanssitaiteen tunnettuutta, monipuolistaa esittävän taiteen tarjontaa tarjoamalla yleisölle alan huippuosaamista edustavia esityksiä, vaikuttaa taidekeskusteluun sekä vahvistaa tanssitaiteen merkitystä yhteiskunnassamme.

Kansainvälisen nykytanssifestivaalin olisi mahdollista toimia poimien helmiä ulkomaisesta ohjelmatarjonnasta, luottaen jo valmiisiin menestyksiin. Liikkeellä marraskuussa haluaa kuitenkin etsiä uutta ja ajankohtaista, vaikuttaa siihen minkälaista nykytanssia kentällä tuotetaan, kiinnittyä taiteilijoihin sekä tuoda taiteellisia avauksia kotimaamme tanssiin. Siksi festivaali saattaa näkyville myös teoksia, joita ei vielä ole olemassa tai jotka vasta hakevat merkityksiään ja paikkaansa kansainvälisessä taidekeskustelussa. Liikkeellä marraskuussa toimii vuosittain uusien teosten yhteistuottajana niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Festivaalin ajankohtaiset ja korkeatasoiset esitykset reagoivat taidekeskusteluun ja ajassa oleviin kysymyksiin. Festivaali pyrkii herättämään keskustelua ja ajatuksia pikemminkin kuin vastaamaan jo olemassa oleviin esteettisiin tottumuksiin. Monipuolisen ohjelmistonsa kautta festivaali turvaa tanssikentän moniäänisyyden ja kansainvälisen esitystoiminnan laajuuden.

 

Taiteellinen ja tuotannollinen johto

 

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Ari Tenhula ja Mikael Aaltonen. Kahden taiteellisen johtajan malli synnyttää keskustelua, kriittistä evaluaatiota ja kuratoinnin laatua. Ohjelmistopäätöksiä testataan dialogissa vertaillen erilaisia taiteellisia tavoitteita.

Ari Tenhula toimii tanssitaiteen professorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Tenhula on ollut mukana Liikkeellä marraskuussa -festivaalin sisältötyöryhmässä jo vuodesta 1996 alkaen. Vuodesta 2006 alkaen hän on toiminut festivaalin taiteellisena johtajana. Aiemmin hän on toiminut mm. Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän taiteellisena johtajana sekä vapaana koreografina.

Mikael Aaltonen on toiminut Liikkeellä marraskuussa -festivaalin toisena taiteellisena johtajana vuodesta 2010 alkaen. Hän toimii myös URB-festivaalin kuraattorina ja tuottajana sekä opettajana mm. Teatterikorkeakoulussa. Aaltonen on aiemmin toiminut mm. Kiasman ARS 06 -näyttelyn yhtenä esityskuraattorina.

Isabel González toimii festivaalin vastaavana tuottajana. Hän on toiminut esittävän taiteen kentällä erilaisissa rooleissa vuodesta 2003. Liikkeellä marraskuussa -festivaalin vastaavana tuottajana González on toiminut vuodesta 2009 alkaen. González on toinen Arts Management Helsingin perustajista, jossa hän työskenteli 2012-2017. Ennen Liikkeellä marraskuussa -festivaalia hän työskenteli KokoTeatterin tuottajana.

 

Taustaorganisaatio ja yhteistyökumppanit

 

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin taustaorganisaatio on Tanssiareena ry. Tanssiareena ry:n jäsenet ovat Esitystaiteen keskus ry ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. Tanssiareena ry:n hallituksessa toimivat (2017-2018) Liisa Pentti (pj.), Eeva Muilu, Mikko Niemistö, Sanna Myllylahti ja Anna Ulvinen sekä varajäseninä Elina Pirinen, Mammu Rankanen, Anne Makkonen ja Marjo Niemi.

Liikkeellä marraskuussa -festivaali tekee tiivistä yhteistyötä eri esitys- ja tuotantotalojen kanssa, tuomalla näiden ohjelmistoon terävän kansainvälisen lisän. Festivaalin merkittävimmät tukijat ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Vuonna 2017 festivaalia tukee Goethe-Institut Finnland.

 

Esityspaikat

 

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin esityksiä järjestetään eri esitystaloissa pääkaupunkiseudulla. Yhteistyöpartnereina ja esityspaikkoina ovat vuosien ajan toimineet Kulttuurikeskus Stoa, Kiasma-teatteri ja Zodiak – Uuden tanssin keskus.