Ääni ja valo

Esityksessä ei ole stroboja, välkkyviä valoja tai savua.
Yhdessä liikkuvista kameroista on kirkas valo.
Yhdessä kohtauksessa on hetkellisesti kovaa musiikkia ja äänekäs puhalluskone.
Musiikki soi esiintyjien puhuessa, mutta esityksessä on tekstitys.
Valoja ei missään vaiheessa sammuteta kokonaan.

Osal­lis­tu­mi­nen

Esiintyjät puhuvat yleisölle. Yleisön ei odoteta osallistuvan esitykseen.

Si­säl­tö­huo­miot

Esityksessä on alastomuutta.
Esityksessä käsitellään lyhyesti transfobiaa sekä transihmisten hyväksikäyttöä ja sortoa.

Tila

Lähellä näyttämön etuosaa on suuri näyttö. Vasemmalla puolella on suuri punainen verho, joka ulottuu lattialle. Lavalla on myös kaksi pienempää näyttöä, joita esiintyjät käyttävät.

Lavan etuosassa on verho, jossa on puukuviota, ja sen edessä on kaksi ohjaajantuolia. Takaseinällä on paljon tarpeistoa, jota siirrellään näyttämön etuosaan esityksen aikana. Tilassa on puisia kameroita, joista osa liikkuu.

Esityksen aikana näyttämön tapahtumia kuvataan ja heijastetaan näytölle, ja yleisö voi seurata tapahtumia useasta näkökulmasta samanaikaisesti.

Esiintyjät ovat Ivor MacAskil, Rosana Cade, Tim Spooner ja Jo Hellier.

Esi­tyk­sen sisältö

The Making of Pinocchio on esitys sukupuolenkorjauksesta. Rosana Cade ja Ivor MacAskill ovat taiteilijapariskunta. He ovat luoneet esityksen yhdessä, ja sen taustalla on Ivorin sukupuolenkorjausprosessi.

Esityksessä liikutaan kahdella tasolla. Siinä on tarina Pinokkiosta, nukesta, joka haluaa olla oikea poika ja elokuvastudiosta, jossa Rosana ja Ivor tekevät elokuvastudiossa omaa versiotaan Pinokkiosta. Kun Ivor ja Rosana tekevät elokuvaa, he puhuvat parisuhteestaan ja kokemuksistaan sukupuolesta. Rosana ja Ivor viittaavat Pinokkion tarinaan, mutta tarinaa ei tarvitse tuntea pystyäkseen seuraamaan esitystä.

Esityksen alussa Ivor puhuu lyhyesti transfobiasta, mutta ei kerro tarkkoja esimerkkejä. Esitys keskittyy queer-iloon ja -nautintoon. Esitys on leikkisä ja humoristinen. Ivorin ja Rosanan välillä on hyvä yhteys koko esityksen ajan.

Esityksessä on kohtaus, jossa Ivor tanssii alasti, melko kaukana yleisöstä. Kohtauksena aikana näkyy, että Ivorille on tehty rintakehän maskulinisaatioleikkaus. Esityksessä nähdään myös lyhyt filminpätkä, jossa näkyy Ivorin rintakehä ennen leikkausta.

Esityksessä Rosana kertoo seksuaalisesta fantasiasta, joka tapahtuu Pinokkion ja esiintymispaikan taiteellisen johtajan välillä. Johtajalla on valta-asema ja hän viettelee Pinokkion. Kaikki hahmot suostuvat seksuaaliseen toimintaan ja kokevat nautintoa. Alastomuus ja seksuaaliset fantasiakohtaukset esitetään leikkisästi.

Rosana ja Ivor ovat miettineet tätä esitystä paljon. He kertovat omista kokemuksistaan ja kehoistaan tavalla, jonka he itse kokevat turvalliseksi, ja he huolehtivat omasta hyvinvoinnistaan.

Kuva: Christa Holka