blackmilk on Tiran Willemsen ”trompoppies”-trilogian ensimmäinen osa. Trompoppies on afrikaansinkielinen nimitys rumpumajoreteille, jotka esittävät muodostelmatanssia univormuissa. Teos tarkastelee läheltä yhtä näiden muodostelmatanssien koreografisista elementeistä: tarkkoja käsieleitä. 

Kutomalla trompoppien kurinalaisia ​​liikkeitä valkoisten femme-tähtien melodramatiikkaan ja mustien maskuliinisten rap-ikonien dynaamisiin eleisiin teos liikkuu afrikkalaisten ja afroamerikkalaisten mieskehojen esitystapojen välisessä kuilussa. blackmilk haastaa tämän kapean representaation kirjon performatiivisuuden kautta.  

Willemse tutkii erilaisten identiteettien harmaalla alueella asuvia lukemattomia affektiivisia kehoja, paljastaen vivahteikkaan herkkyyden, jota hän kutsuu “mustan miehen melankoliaksi”. Tässä latautuneessa teoksessa taiteilija, virtuoosi, jolla on vangitseva, riivattu katse, kumoaa konventioita ja suuntaa katsojan huomion marginaaleihin. 

Tiran Willemse on eteläafrikkalainen tanssija, koreografi ja tutkija, joka asuu Zürichissä ja Berliinissä. Hänen esityspraktiikkansa perustuu huolelliseen huomion kiinnittämiseen tilaan, mielikuvitukseen, eleisiin ja ääneen, ja siihen miten ne liittyvät rodun ja sukupuolen rakenteiden esittämisen, välittämisen ja haastamisen tapoihin.  

Hän on työskennellyt ja tehnyt yhteistyötä Trajal Harrellin, Meg Stuartin, Jérôme Belin, Ligia Lewisin, Eszter Salamonin, Susanne Linken ja Andros Zins-Brownen kanssa, sekä Cullberg Balletissa Deborah Hayn ja Jefta van Dintherin kanssa. Willemse palkittiin äskettäin Performancepreis Schweiz 2023 -palkinnolla. Hänen teoksiaan on esitetty mm. Arsenic Lausannessa, Impulstanz Wienissä, Tanzquartier Wienissä, Gessnerallee Zürichissä, Sophiensaele Berliinissä, Palais de Tokyo Pariisissa ja MCBA Lausannessa.