Vuonna 1971 eräs taiteilija kiinnitti maapähkinän gallerian seinään. Maapähkinän varjo muodosti seinälle pilven ääriviivat, ja teos sai nimen “Cloud and Shadow”. Joka kerta, kun pidän maapähkinän kuorta kädessäni, muistan tämän runollisen eleen. Synnyin vuonna 1985. Onko muistossani tästä esityksestä mitään todellista?

Teoksella ja muistilla on yksi yhteinen piirre: epätäydellisyys. Molemmat ovat epäonnisia yrityksiä etsiä alkuperäistä, joka ei ole enää saavutettavissa. Molemmat käyttävät usein vihjeitä alkuperäisen tapahtuman muistamiseksi. Tänä vuonna Liikkeellä marraskuussa -festivaalin puitteissa Todellisuuden Tutkimuskeskus (TTK) tutkii esityksen, dokumentaation, todellisuuden ja muistin välistä suhdetta.

TTK:n jäsenet, taiteilijat Emma Fält ja Alina Sakko, on kutsuttu muistamaan kaksi teosta vuoden 2022 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistosta ilman, että he ovat nähneet niitä: Tuomas Laitisen Audience Body sekä Matilda Aaltosen ja Veli Lehtovaaran Performing Animalities – A Praxis. Onko mahdollista muistaa teos kokematta sitä?

”A cloud and its shadow” on kolmen pysähdyksen matka, joka palaa eri tapoihin ja paikkoihin, joissa kunkin esityksen muisto voi tuoda meidät yhteen festivaalin aikana: Alinan johdolla käsitellään Performing Animalities – A Praxis -teosta ja Emman johdolla syvennytään teokseen Audience Body.

Huom: “Cloud and Shadow” oli Marina Abramovicin teos näyttelystä “Little things”. 

Tapahtuma on osa Focus on the Local Landscape – Paikallisjälkiä -ohjelmaa Liikkeellä marraskuussa -festivaalin kehyksessä.

Aikataulu:

Alina Sakko klo 11.15, Sörnäisten metroasema

Emma Fält klo 14.00, Kallion kirjasto

Todellisuuden Tutkimuskeskus (TTK) on perustettu vuonna 2001. TTK on Helsingissä toimiva taiteilijakollektiivi, jolla on yhteinen pyrkimys tarkkailla, kyseenalaistaa ja uudistaa todellisuutta esitystaiteen kautta. TTK:lle taide avaa todellisuuden spektriä. Esitykset ovat sekä tutkimuksen työkalu että lopputulos. TTK tuottaa joka vuosi useita projekteja, jotka haastavat ja laajentavat paitsi vallitsevaa todellisuuskäsitystä, myös esitystaiteen rajoja ja määritelmiä. 

Emma Vilina Fält on monialainen taiteilija, joka työskentelee moninaisten vaihtuvien ryhmien kanssa piirroksen, installaatioiden, esityksen ja osallistavien työskentelytapojen parissa. Fält on kiinnostunut kuuntelemisesta, kontaktista ja yhdessä tekemisestä, joita pohtii piirroksen ja dialogin keinoin. Fält on inspiroitunut kehoista, kehojen rajoista ja tavoista luoda yhteys maailmaan. Hän tutkii erilaisia tapoja ajatella, tehdä ja esittää piirros, sekä tutkia todellisuutta sen tekojen kautta. 

Alina Sakko on tanssitaiteilija, joka työssään tutkii nykytanssin saavutettavuutta kokemuksellisilla ja konseptuaalisilla tasoilla.  Hän pyrkii koreografisessa työssään ja esiintyjäntyöllisessä praktiikassaan jakamaan kehollista läsnäolon kokemusta. Hän tanssii konkretian ja abstraktin välillä, vieraillen tunnistettavassa kuvastossa ja runollisessa maastossa, spektaakkelin elementeillä leikkien. Hän on kiinnostunut kinesteettisesta empatiasta dialogin mahdollisuutena.