Viimeisen vuoden aikana muotomme ovat muuttuneet, rakenteemme ovat vääntyneet. Yksityiselämämme on kirjoitettu uudelleen, yksinäisyys on muuttanut kasvonsa ja kollektiivi on kadottanut kehonsa. Juhlat ja rituaalit on vaiennettu. Fionde (Slingshots) on performatiivinen taideteos postitse. Se tutkii uudenlaisia yhteyksiä taiteen ja katsojien välillä. Voiko ensi-ilta tapahtua kotisi yksityisyydessä? Fionde on performatiivinen objekti, joka kutsuu sinut muuntamaan oman yksityisen ympäristösi ja luomaan uusia rituaaleja tunteiden käsittelyyn: yksin tai yhdessä muiden kanssa. Kun olet ostanut esityslipun, saat postitse laatikon, joka sisältää kaiken mitä tarvitset esityksen kokemiseen kotona. Laatikon sisältöä ei paljasteta etukäteen – se on aina yllätys, kohtaaminen odottamattoman kanssa. Ota niin paljon aikaa kuin tarvitset. Voit kokea Fionden oman aikataulusi mukaan, ja se voidaan aktivoida useammin kuin kerran, yksin tai yhdessä. Ei ole kiirettä, eikä “oikeaa tapaa” tehdä tätä. Fionde on Samara Editionsin ensimmäinen tuotanto. Samara kutsuu taiteilijoita luomaan uusia esityksiä, jotka voidaan lähettää yleisölle postitse. Olet sekä esityksen esittäjä että yleisö. Helsinkiin Fionden tuovat kaksi marraskuista festivaalia, Baltic Circle ja Liikkeellä marraskuussa. Tämä yhteistyö mahdollistaa teoksen vastaanottamisen läpi koko syksyisen kuukauden.

Chiara Bersani

Chiara Bersani on italialainen esiintyvä taiteilija ja koreografi, jonka työ teatterissa ja nykytanssissa tutkii kehon politiikkaa ja sitä, miten luomamme kuvat ovat vuorovaikutuksessa yhteiskunnallisten narratiivien kanssa. Hänen tutkimuksensa esiintyjänä ja tekijänä perustuu poliittisen kehon käsitteeseen ja sen läsnäolon ja toiminnan praktiikoihin. Aktivistina Chiara työskentelee vammaistaiteilijoiden osallisuuden edistämiseksi esittävän taiteen alalla. Hänen sitkeä työnsä on palkittu UBU Best Newcomer Award -palkinnolla, alle 35-vuotiaille esiintyjille, vuonna 2019.

Ilaria Lemmo

Ilaria Lemmo on italialainen säveltäjä ja äänitutkija elektronisen ja kokeellisen musiikin alalla. Hän toimii myös äänisuunnittelijana teatteritaiteen ja audiovisuaalisen taiteen aloilla. Hän suorittaa parhaillaan maisterintutkintoa elektronisen musiikin sävellyksestä Torinon konservatoriossa. Hän tutkii algoritmisen komposition mahdollisuuksia ja suhteita tila-akustiikassa.

Samara editions

Samara editions syntyi maaliskuussa 2021. Se on osatuottanut toistaiseksi kaksi teosta: Chiara Bersanin ja Ilaria Lemmon Fionde sekä Jenna Sutelan Protoplasmic Flow. Samara kutsuu taiteilijoita luomaan teoksia, jotka voidaan lähettää yleisölle postitse. Tamara Cubas ja Kate McIntost ovat seuraavien teosten taiteilijat. Kuratoinnista vastaa Eva Neklyaeva (Milano/Helsinki), Lisa Gilardino (Bologna) sekä Marco Cendron (Milano).