HORDE on Ingri Fiksdalin ja Solveig Styve Holten koreografinen teos, joka sekä käytännön organisoinnin että taiteellisen ilmaisun kautta tematisoi, kenellä on pääsy taiteeseen ja taiteelliseen työhön. Fiksdal ja Holte jakavat yhteisen kiinnostuksen monimuotoisuuden laajentamista kohtaan ammattitaiteen kaikilla alueilla. Tällä hetkellä tietoisuus sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja kulttuuritaustojen edustuksesta on lisääntynyt koko taiteen ja kulttuurin alalla. Samaan aikaan valkoiset, keskiluokkaiset lapset ovat hallitseva ryhmä kaikessa taideopetuksessa. Fiksdal ja Holte ovat kiinnostuneita siitä, kuka voi kuvitella itsensä tulevaisuudessa taiteilijaksi ja kuka pääsee käsiksi ammattitaiteeseen tänään.
HORDE muotoutuu palkallisena kesätyönä yhdeksälle pääkaupunkiseudulle rekrytoidulle 15-18-vuotiaalle teinille. Hanke tarjoaa nuorille esiintyville osallistujille ammattiliittotasojen mukaisen palkan, kompetenssin, kokemuksen ja verkoston, joka vahvistaa nykytaiteen tuntemusta ja stimuloi kykyä ja intoa orientoitua taiteeseen mahdollisena ammattina.
HORDE sai ensi-iltansa lokakuussa 2021 CODA Oslo International Dance -festivaaleilla ja se on esitetty myös MUNCH-museon avajaisissa Oslossa. Teoksesta toteutettiin uudissovitus Kristiansandissa kesällä 2022. Vuonna 2023 Liikkeellä marraskuussa kutsui Ingri Fiksdalin ja Solveig Styve Holten Helsinkiin toteuttamaan uudissovitus yhteistyössä yhdeksän paikallisen nuoren ja yhden ammattitanssijan kanssa. Projekti toteutettiin Helsinki malli -hankkeen puitteissa ja yhteistyössä Pihlajamäen nuorisotalon ja Kiasma–teatterin kanssa. HORDE esitettiin elokuussa Pihlajamäen Kiillepuistossa ja marraskuussa festivaalin ohjelmistossa Kiasman aulassa.
Ingri Midgard Fiksdal on oslolainen koreografi, jolla on taiteellisen tutkimuksen tohtorintutkinto Oslon kansallisesta taideakatemiasta. Hänen tutkimuksensa pohjautuu vaikutteisiin, perspektiiviin, etuoikeuksiin, posthumanismiin sekä tiedon ja vallan hegemoniaan. Hän näkee koreografian spekulatiivisena fiktiomuotona, joka tarjoaa erilaisia käsityksiä kehosta, sukupuolesta, lajista, etnisyydestä, tiedosta ja historiasta. Fiksdal arvostaa käytännön ja teorian sekoittumista toisiinsa työssään pitäen niitä yhtä tärkeinä.
Vuodesta 2020 lähtien hän on työskennellyt taiteellisena tutkijana Oslon yliopiston CoFUTURES-hankkeessa, joka keskittyy globaaliin futurismiin anglofonisten perinteiden ulkopuolella. Fiksdalin teoksia on esitetty useilla kansainvälisillä festivaaleilla ja näyttämöillä, kuten Soulin Obscene -festivaaleilla, Riian Homo Novuksessa, Brysselin Kunstenfestivaleilla ja Pariisin Palais de Tokyossa. Hänen teoksensa Diorama on esitetty Helsingissä vuonna 2021 Hietaniemen uimarannalla Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistossa.
Solveig Styve Holte on tanssija, koreografi ja tutkija, joka työskentelee Oslon kansallisen taideakatemian tanssin osastolla vuosina 2019-2025. Hänen koreografisessa praktiikassaan kaikki olemassa oleva materiaali- ja tanssihistoriallinen arkisto saa uusia muotoja, ruumiillisuuksia ja vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Hänen tutkimuksensa tavoitteena on laajentaa ja haastaa käsitystä kirjoittajuudesta, historiankirjoituksesta ja intertekstuaalisuudesta tanssissa ja koreografiassa. Holte luo esityksiä museoihin, gallerioihin, teatteriin ja julkisiin tiloihin, ja hänen uusi teoksensa Frå Form til Famling saa ensi-iltansa Henie Onstad Kunstsenterissa marraskuussa. Hän on toiminut kolmen KOREOGRAFI-antologian (2016/2018/2021) toimituksessa. Hän työskentelee Oslon ja Folkestadin välillä YKS koreografisen keskuksen kehityksessä.
Amie Mbye on norjalais-gambialainen tanssitaiteilija, koreografi ja tanssinopettaja, joka asuu Oslossa ja työskentelee Oslon, Pariisin, Barcelonan ja Dakarin välillä. Hän on sekä osallistunut että luonut projekteja tanssikilpailuista ja -illoista taiteellisiin näyttämötuotantoihin, joita esitetään sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Amie on B16-tanssikollektiivin perustaja ja jäsen. Ryhmään kuuluu 20 tanssijaa, näyttelijää, laulajaa, runoilijaa ja kirjailijaa, jotka ovat iältään 16-32 vuotiaita. He työskentelevät laajasti tanssin parissa; tekemällä esityksiä, ohjaamalla työpajoja ja keskusteluja nuorille ja järjestämällä tanssi-iltoja. Kollektiivi edustaa runsasta tanssijakirjoa tavoitteenaan luoda turvallisia tilaisuuksia taiteista kiinnostuneille nuorille ja ennen kaikkea laajentaa horisonttia siitä, ketkä tanssikentällä ovat edustettuna Norjassa.
Sofia Charifi on tanssitaiteilija, esiintyjä ja tuottaja. Hän on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen koulutusohjelmasta 2021 ja hän on työskennellyt monessa eri rooleissa taiteen vapaalla kentällä. Tällä hetkellä hän toimii Ruskeat Tytöt ry:n koordinaattorina. Vapaa-ajalla hän yrittää neuloa villapaitaa ja käy laulutunneilla.
Alma Nordberg: Olen 16-vuotias taiteiden harrastaja. Merkittäviä kiinnostuksen kohteitani ovat tanssi ja musiikki, ja opiskelen Sibelius-lukiossa musiikkilinjalla.
Taika Fadte: Moikka oon 16 v. nuori helsingistä, jolle tanssi on tärkeä osa elämää.
Jia Macedo Pirttinen: Hei, olen Jia, 17-vuotias lukiolainen ja elämäni pyörii lähinnä tanssin, koulun ja itselle tärkeiden ihmisten ympärillä.
Metta Pietiläinen: Tanssilla on paikka sydämessäni ja siksi olenkin kiitollinen, että otin tämän uniikin mahdollisuuden vastaan. Sen avulla pääsen paitsi toteuttamaan itseäni tanssin sekä liikkumisen kautta, myös tutustumaan uusiin ihmisiin!
Meribel Kaljumets: Tykkään moottoripyöräillä ja musta tulee isona eläintenhoitaja.
Wilma Lönnberg: Pidän matkustamisesta ja elokuvista.
Juulia Erjanti: Rakastan kissoja ja kuuntelen Stepaa! Mua kutsutaan yleensä Jujuks.
Ilo Bingham: Oon lukion tokalla ja vapaa-ajallani harrastan partiota ja tanssia.
Leila Airin Özbek: Etniset juureni ovat merkittävä osa minua ja tanssi on intohimoni.
Paikka
Kiasma, Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki
Ajankohta
11.11.2023 14.00 & 16.00
12.11.2023 14.00 & 16.00
Soup Talk 09.11. klo 12
Liput
Vapaa pääsy
Kesto: 30min
Konsepti ja koreografia: Ingri Midgard Fiksdal & Solveig Styve Holte
Äänisuunnittelu: Rohey Taalah
Pukusuunnittelu: Elnaz ja Mahtab Khanmoradi Gargari
Tuotanto ja jakelu: Nicole Schuchardt
Tuotanto ja hallinto: Eva Grainger
Tuotanto: Fiksdal Dans Stiftelse
Yhteistuotannot: Oslo National Academy of the Arts, Dansens Hus Oslo, MUNCH, CODA Oslo International Dance Festival
Tukijat: Arts Council Norway, Kulturtanken, FFUK, Oslo Kommune
Koreografien tukena: Sofia Charifi & Amie Mbye
Esiintyjät: Alma Nordberg, Taika Fadte, Jia Macedo Pirttinen, Metta Petäinen, Meribel Kaljumets, Wilma Lönnberg, Juulia Erjanti, Ilo Bingham, Leila Airin Özbek, Sofia Charifi
Pukuhuolto: Ada Nikulainen
Kuva: Petri Summanen
Yhteistyössä: Kiasma-teatteri, Pihlajamäen nuorisotalo, Malmitalo
Projektia tukevat: Alfred Kordelinin säätiö, Helsingin malli, Pohjoismainen kulttuuripiste, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto