Kaksi marraskuista festivaalia, Baltic Circle ja Liikkeellä marraskuussa, tuovat yhdessä Suomeen erityisen teoksen. Chiara Bersanin ja Ilaria Lemmon Fionde, on performatiivinen taideteos postitse. Kun olet ostanut esityslipun, saat postitse laatikon, joka sisältää kaiken mitä tarvitset esityksen kokemiseen kotona. Laatikon sisältöä ei paljasteta etukäteen – se on aina yllätys, kohtaaminen odottamattoman kanssa.

Taiteelliset johtajat Hanna Parry ja Kerstin Schroth aloittivat molemmat festivaaleilla samaan aikaan, loppuvuodesta 2019. Nyt kutsumme sinut lukemaan heidän välisen keskustelun ensimmäisestä festivaalien välisestä yhteistyöstä.

Hanna Parry: Mitä toivot, että Baltic Circle voisi antaa Liikkeellä marraskuussa -festivaalille? Mitä Liikkeellä marraskuussa haluaa antaa Baltic Circlelle?

Kerstin Schroth: Uskon, että molemmat, Baltic Circle ja Liikkeellä marraskuussa, voivat antaa toisillensa ystävyyttä, inspiraatiota, yhdessä ajattelua ja tukea. Festivaalien ajoittuessa lähelle toisiaan, voimme keksiä erilaisia yhteistyön muotoja, jotka mahdollistavat levittäytymisen läpi festivaalien. Töitä, jotka matkustaen ja polveillen läpi molempien festivaalien, voivat kehittää aivan erityisen dynamiikan. Näin meillä on myös festivaaleina mahdollisuus levittäytyä pidemmälle ajassa ja luoda erilaisia kohtaamisia ohjelmistojemme kautta. Festivaalien yhdistäminen taiteellisten töiden kautta, antaa yhteistyölle erityisen potentiaalin ja laadun. Ehkä myös yhteistyömme korostaa tiettyjen teosten ja pohdintojen vaikutusta.

Tänä vuonna yhteistyömme toteutuu Chiara Bersanin ja Ilaria Lemmon Fionde-teoksen parissa. Fionde on performatiivinen objekti ja elämys, joka postitetaan laatikossa kokijoidensa koteihin. Täysin erityinen teos aloittamaan yhteistyömme.

Kerstin: Tänä vuonna näyttää siltä, että pääsemme molemmat toteuttamaan alkuperäiset ohjelmistosuunnitelmamme. Millaisena näet sinun toisen versiosi festivaalista ja mitä toivot tältä marraskuulta?

Hanna: Olen äärimmäisen kiitollinen ja innoissani mahdollisuudesta kokea festivaali, jota rajoitukset ja kompromissit eivät kutista. Näen toisen festivaaliohjelmani kirkkaana ja tavoitteellisena ehdotuksena teoksista ja teoista, jotka pyrkivät vahvistamaan kuuluvuuden kokemusta niin ekologiseen kuin sosiaaliseen kiertokulkuun. Toivon, että voimme kokoontua marraskuussa, nauttia festivaalin energiasta ja sen sosiaalisesta ja poliittisesta potentiaalista sekä vahvistaa kestävämpiä rakenteita.

Hanna: Sinä asut keskellä Eurooppaa ja kulttuurielämää, minä metsän ja meren välissä. Mitä erilaiset lähiympäristömme voisivat tuoda toistemme kuratointityöhön?

Kerstin: Luulen, että voimme tarjota toistemme kuratointityölle ulkopuolisen näkemyksen ja avoimen mielen keskusteluun sekä jakamiseen. Pariisissa ollessani, työelämääni vaikuttaa suuresti teosten näkeminen lähes päivittäisellä tasolla, myös näyttelyt ja ympäri kaupunkia kulkeminen tuntuu jo itsessään ikoniselta. Kun en ole Pariisissa, täytän tarpeeni olla luonnossa. Nautin keskusteluistamme, koska tunnen aina, että lähestymme yhteisiä aiheita eri näkökulmista. Se on rikkaus!

Kerstin: Millaista sinulle on miettiä festivaaliohjelmistoa marraskuiseen Helsinkiin?

Hanna:Marraskuu Helsingissä on tuulinen, sateinen ja pimeä. Mustavalkoinen maisema on paljas, odottaa lunta peitoksi. Ajattelen festivaalia marraskuussa sosiaalisena suojana. Sen intensiivinen energia, yhteisöllisyys ja erityinen suhde aikaan voi luoda huolenpitoa ja huomiota – molempia tarvitaan, jotta ankarasta kuukaudesta selvitään.

Hanna: Jos festivaalimme yhdistää ajassa, käytössämme on melkein kokonainen kuukausi. Mille toivoisit enemmän aikaa?

Kerstin: Jos voisin vastata kysymykseesi henkilökohtaisella tasolla, vastaisin lukemiseen (aina). Mutta mitä tulee meidän molempien festivaaleihin, toivoisin mahdollisuutta kokea teidän festivaalinne yhtä intensiivisesti kuin koen Liikkeellä marraskuussa -festivaalin. Aikaa nähdä kaikki teokset ja kohtaamiset, joita ehdotatte. Aikaa tavata taiteilijat, joiden kanssa olette työskennelleet sekä yhtä lailla aikaa keskustella yksityiskohtaisesti kanssasi kaikista niistä teoksista, joita olemme molemmat kutsuneet.

Kerstin: Chiara Bersanin ja Ilaria Lemmon Fiondeon teos, joka toimitetaan ihmisten koteihin laatikossa. Pidän siitä ajatuksesta, että teoksen mukana ihmiset saavat olohuoneisiinsa pienen palasen meidän molempien festivaaleja, kuin jatkeen festivaaleista. Mitä sinä ajattelet tästä?

Hanna: Se ilahduttaa minuakin! Fionde on kaunis esimerkki teoksesta, joka ottaa yllättävän muodon, voi ilmestyä keskelle arkea ja kutsua kokemaan jotakin erityistä. Olen utelias näkemään mitä teos saa aikaan eri ympäristöissä ja pidän ajatuksesta, että festivaali voi näin mennä sen luokse, joka ei itse pääse tulemaan festivaalille. On upeaa, että ensimmäinen yhteistyömme mahdollistaa Chiara Bersanin ja Ilaria Lemmon tuomisen ensi kertaa Helsinkiin.


Lipun Fiondeen voi ostaa Tiketin kautta, linkki alla. Pakettien lähettäminen aloitetaan tänään 21.10. jatkuen 27.11. asti. Vaihtoehtoisesti voit noutaa paketin Caisasta (Kaikukatu 4b, 00530 Helsinki) festivaalien aikana 4.–14.11. tai 19.–27.11. Sinä päätät missä ja milloin teoksen koet. 

Kuvat: Kerstin Schroth ja Hanna Parry