Matkustusrajoituksista johtuen tämän vuoden festivaaliohjelmisto leviää ajassa ja tilassa. Haluamme nyt esitellä teille koko festivaalin ohjelmiston, josta osa järjestetään marraskuussa ja osa levittäytyy ensi vuodelle.

Olemme tulleet pisteeseen, jossa emme voi enää edetä alkuperäisen festivaalisuunnitelman mukaisesti. Jo huhtikuussa tämän vuoden festivaalin, minun ensimmäisen ohjelmistoni, teokset ja taiteilijat oli valittu ja kutsuttu. Kevään poikkeustilan aikana keskityimme yksityiskohtien, kohtaamisten ja festivaalin keskustelusarjan hiomiseen.

Olin varma, että matkustusrajoitukset hellittäisivät, että viruksesta, joka puuttui keväällä radikaalilla tavalla elämäämme, tulisi tutumpi ja turvallisempi tuttavuus meille kaikille. Olin varma, että pystyisimme tarjoamaan teille tämän vuoden ohjelmiston siinä muodossaan, jossa se oli suunniteltu, sisältäen teoksia sekä paikallisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta. Ei ole aina helppoa päästää irti ja kohdata uutta erilaista todellisuutta ja alkaa pohtia varasuunnitelmaa.

Muuttuva ajatus festivaalista

Kokekaamme yhdessä mitä tapahtuu, kun Liikkeellä marraskuussa -festivaali, joka normaalisti tapahtuu kymmenen päivän aikana, levittäytyykin suunnitellun tapahtuma-ajankohtansa yli vuodelle 2021. Lyhyen ja intensiivisen tapahtumaviikon sijaan festivaali levittäytyy aikataulunsa yli ja muuntuu näytäntökaudeksi. Kaikki vierailuteokset, joita emme tämän vuoden marraskuussa pysty matkustusrajoitusten vuoksi esittämään, siirretään ensi vuodelle.

Päätimme julkaista ohjelmiston sellaisena kuin se oli suunniteltu ja ajateltu esitettävän marraskuussa, julkaisten kaikki taiteilijat ja teokset. Haluamme jakaa ohjelmiston kanssanne, tehdä sen näkyväksi ja tuoda siten esille sen työn, jota olemme tehneet viimeisen vuoden aikana. Antaa tunnustusta niille inspiroiville keskusteluille, joita olemme taiteilijoiden ja heidän tiimiensä kanssa käyneet sekä kiittää luottamuksesta. Haluamme tuoda esille myös ne kannustavat keskustelut, joita olemme käyneet yhteistyökumppaneidemme ja tukijoidemme kanssa.

Kutsun teidät nyt tutustumaan ohjelmistoon alkuperäisessä kokonaisuudessaan, lukemaan tekstejä uteliaisuudella kutsuttuja taiteilijoita ja heidän teoksiaan kohtaan. Siitä huolimatta, että kaikkia teoksia ei nähdä vielä tämän vuoden marraskuussa, vaan myöhemmin vuonna 2021.

Jälkiä marraskuu-ssa/-sta

Kutsumme sinut nyt matkustamaan ajassa. Aloitamme tämän vuoden marraskuussa Jälkiä marraskuussa -kokonaisuudella , joka on adaptaatio alkuperäisestä ohjelmistosta. Silloin esitämme kaksi paikallista tuotantoa: Sonja Jokiniemen ÖH:n sekä Talking in the Rain – An Entertaining Show about the Weather -teoksen, jonka työryhmään kuuluvat Maria Oiva, Kristina Junttila, Ragnhild Freng Dale, Kristin Bjørn, Jussi Salminen, Bernt Bjørn ja Topi Kohonen. He ovat taiteilijoita, joihin sain tutustua useiden keskustelujen myötä Helsingissä viime syksynä ja seurata heidän työskentelyään, kuulla heidän ideoitaan ja ajatuksiaan. Osana Jälkiä marraskuussa -kokonaisuutta pyrimme myös esittämään teoksia ulkomailta matkustavilta taiteilijoilta (joiden on mahdollista olla karanteenissa ennen yleisön kohtaamista) sekä vihjeitä ja jälkiä festivaalin lykätystä osuudesta, festivaalista, joka vielä jatkuu. Iloksemme voimme jo nyt ilmoittaa, että  Antonia Baehrin ja Latifa Laâbissin projekti Nadia Lauron visuaalisessa installaatiossa Consul and Meshie nähdään kolme kertaa Taidehallissa.

Lukiessanne teosten kuvauksia ja katsoessanne kuvia voitte huomata, että osan teoksista päivämäärät ovat varmistuneet, kun taas osasta päivämäärät ja yksityiskohdat vielä puuttuvat. Tämä kertoo epävarmasta osasta, jonka eteen tällä hetkellä työskentelemme. Julkistamme päivämäärät ja yksityiskohdat mahdollisimman pian joidenkin uusien ideoiden ja konseptien kanssa.

Toivomme, että festivaalin laajennetusta versiosta voisi tulla sinulle välillä näkyvä ja välillä näkymätön kumppani näinä epävarmoina aikoina.

Muutama sana ohjelmistosta  

Vielä muutama sana alkuperäisestä ohjelmasta ja kutsuttuihin teoksiin liittyvästä ajattelusta: Tämän vuoden ohjelmistoon etsin teoksia, jotka leikittelevät toisella ajallisuudella. Teoksia, jotka sijoittuvat perinteisten esiintymistilojen ulkopuolelle ja ehdottavat erilaista yleisösuhdetta. Ohjelmistosta löytyy lähinnä taiteilijoita, joiden työtä ja kehitystä olen seurannut jo pidemmän aikaa.Taiteilijoita, jotka ovat olleet minulle teostensa, työskentelynsä sekä heidän kanssaan käymieni keskustelujen kautta merkittäviä. Teoksia, jotka käsittelevät poliittisia kysymyksiä ja runollisella tavalla katsovat yhteiskuntaamme. Pyytäen meitä reflektoimaan ja tajuamaan, että emme vieläkään elä tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, jossa kaikkien ääni kuuluisi riippumatta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, iästä, ihonväristä tai kehon kyvykkyydestä. Joistain teoksista on tullut entistä ajankohtaisempia ja tärkeitä viimeisten kuukausien aikana.

Haluaisin ensin kiittää taiteilijoita ja heidän ryhmiään: Luiz de Abreu ja Calixto Neto, Sheena McGrandles ja Elena Polzer, Meg Stuart & Damaged Goods, Antonia Baehr, Latifa Laâbissi, Nadia Lauro ja Alexandra Wellensiek, Frédéric Gies, Anna Koch ja Weld Company, Giuseppe Chico, Barbara Matijević ja Marion Gauvent, Sonja Jokiniemi, Esther Severi, Nada Gambier, Mark Etchells, Thomas Kasebacher, Maria Oiva, Kristina Junttila, Ragnhild Freng Dale, Kristin Bjørn, Jussi Salminen, Bernt Bjørn, Topi Kohonen ja Iiris Tuisku / Todellisuuden tutkimuskeskus, mahtavaa festivaalitiimiä: Isabel González, Minerva Juolahti, Jaakko Pietiläinen, Pietari Kärki, Ilkka Riihikallio, and Mariangela Pluchinothe, Tanssiareenan hallituksen jäseniä: Liisa Pentti, Sanna Myllylahti, Maria Matinmikko, Mikko Niemistö, Maija Mustonen, Mammu Rankanen, Anna Borgman, Eeva Muilu, Masi Tiitta, kaikkia kumppaneita: Cátia Suomalainen Pedrosa ja Johanna Rissanen / Caisa, Erik Söderblom, Katri Kekäläinen, Matilda von Weissenberg / Espoon kaupunginteatteri, Jonna Strandberg ja Sanni Pajula / Kiasma, Ulla Bergström ja Monika Silander / Stoa, Birgitta Orava / Taidehalli ja Zodiak, sekä festivaalin tukijoita: Helsingin kaupunki, Taiteen edistämiskeskus (Taike), Koneen säätiö, Goethe Institut Finnland, Institut Français de Finlande, Itävallan suurlähetystö, TelepART: Institut finlandais, Suomen Benelux-instituutti, Suomen Saksan-instituutti ja Suomen Lontoon instituutti. Kiitos inspiroivista keskusteluista, luottamuksesta, hyvistä ideoista ja kysymyksistä sekä yhdessä ajattelusta.

Päivitämme tilannetta, kun meillä on taas enemmän kerrottavaa. Toivomme, että tästä alkaa ja jatkuu pitkälle tulevaisuuteen ulottuva keskustelu.

Lämpimin terveisin,

Kerstin Schroth