Liikkeellä marraskuussa etsii osallistujia (Afrikkalaisesta diasporasta, 16+) Distorted Rap Choir -ryhmään, jonka Cherish Menzo muodostaa teokseensa DARKMATTER. Teos esitetään Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistossa 2023.

Koreografi ja esiintyjä Cherish Menzo työskentelee elektronisen musiikin, Chopped and Screwed -tekniikan ja rapin parissa. Teoksessaan DARKMATTER hän tarkastelee afrofuturismin ja posthumanismin käsitteitä ja tutkii liikkeen ja äänen käyttöä työkaluna katsoa tarkemmin sitä, miten näemme itsemme ja muut.

Jos olet kiinnostunut näistä aiheista, kutsumme sinut osallistumaan Cherish Menzon Distorted Rap Choir -työpajaan 8.-12. marraskuuta.

Cherish Menzo ja Distorted Rap Choir

Cherish on koreografi ja esiintyjä, joka asuu Amsterdamissa ja Brysselissä. Taiteellisessa työssään häntä kiinnostavat kehon muuntuminen näyttämöllä “ilmentymäksi” erilaisten fyysisten kuvien kautta. Kuvat näyttävät tunnistettavilta ensisilmäyksellä, mutta korostamalla niiden kompleksisuutta Cherish kyseenalaistaa näennäiset normit. Cherish luo universumeja, joissa musta keho on keskiössä. Hän liikkuu 90- ja 2000-lukujen (hip-hop, rap-lyriikat, sci-fi, manga) nostalgian ja spekulatiivisen fiktion välissä luoden muotoja materialisoidulle outoudelle, mystisyydelle ja uusille todellisuuksille.

Teoksessaan DARKMATTER Cherish etsii uusia strategioita ja tapoja muuttaa kehoa nostamalla sen fyysisyyttä esiin. Hän tutkii pimeää ainetta, afrofuturismia, posthumanismia ja tarkastelee kitkaa, jota nämä käsiteet tuovat mukanaan. Hän käyttää Chopped and Screwed -tekniikkaa muovatakseen liikekielelleen ominaista tuntua DARKMATTER universumiin.

Chopped and Screwed -remixtekniikka on saanut alkunsa hip-hop-musiikista, jossa musiikin temmon hidastaminen luo kokonaisuuteen rytminmuutoksia. Musiikki saa ”chopped” ja ”screwed” muodon scratch-tehosteiden, taukojen, toistojen, remiksausten ja biittien ohittamisen kautta.

Cherish soveltaa näitä työkaluja ja elektronista musiikkia liikkeeseen, ääneen ja kehoon. Tunnetut kappaleet, äänet, kuvat ja liikkeet samplataan ja ravistellaan uusiksi, hitaiksi ja vieraiksi lavalla.

Kasvattaakseen ja monipuolistaakseen representaatiota teoksessaan, Cherish työskentelee Distorted Rap Choir -ryhmien kanssa: Distorted Rap Choir on paikallisista osallistujista muodostettu kuoro. Työpajaan osallistumien ei vaadi ammattitaustaa tai koulutusta. Työpajan aikana tutustutaan Chopped & Screwed -tekniikkaan ja opetellaan rap-hymni Cherish Menzon ja lauluvalmentaja Daniel Bonsun ohjauksessa. Kahden työpajapäivän päätteeksi rap-hymni äänitetään.

Äänite lisätään osaksi teoksen DARKMATTER äänimaisemaa.

Äänite ja työpajaan osallistuneiden kuvat liitetään www.distortedrapchoir.com verkkosivustolle, jotka näkyvät teoksen DARKMATTER yleisölle QR-koodin kautta käsiohjelmassa.

Äänitetty rap-hymni liitetään edellisten Distorted Rap Choir -ryhmien materiaaleihin. Kerrostamalla paikallisia äänityksiä kuoron äänimäärä kasvaa kiertueen aikana jokaisen kaupungin myötä.

Distorted Rap Choir -osallistujan profiili

Osana teoksen DARKMATTER taustatyötä, työryhmä haluaa avata jatkuvan dialogin mustan kehon representaatiosta esittävissä taiteissa paikallisten Distorted Rap Choir -osallistujien kanssa.

Kutsumme eri taustaisia ja ikäisiä (+16) henkilöitä afrikkalaisesta diasporasta osallistumaan työpajaan, joka etsii vaihtoehtoisia tarinoita ja ilmentymiä (mustalle) ihmiskeholle. Kannustamme myös henkilöitä, joilla ei ole taiteellista koulutusta tai taustaa osallistumaan.

Missä ja milloin?

Työpaja pidetään 8.-12.11. kulttuurikeskus Stoassa, Itäkeskuksessa.

Lisätietoa käytännön asioista ja aikataulusta löydät kyselylomakkeesta.

Työpajaan osallistuminen on maksutonta ja se sisältää vierailun DARKMATTER esitykseen.

Rap-hymnin nauhoittamisesta ja sen käytöstä esityksessä ja verkkosivuilla osallistujille maksetaan 60€ korvaus.

Työpajan kieli on Englanti.

Miten osallistua?

Täytä tämä kyselylomake.

Palaamme kaikille työpajasta kiinnostuneille mahdollisimman pian.

DARKMATTERia tuottavat GRIP ja Frascati. Lisätietoja Cherish Menzosta löydät osoitteesta

https://www.grip.house/maker/cherish-menzo/ + www.frascatiproducties.nl/Cherish-Menzo.

Tietoa aiemmista paikallisista Distorted Rap Choir -ryhmistä: www.distortedrapchoir.com

 

 

Kuva © Yaqine Hamzaoui 

 

 

Liikkeellä marraskuussa järjestää työpajan osana Life Long Burning – Futures Lost and Found EU-verkostoa, jota tukee Luova Eurooppa ohjelma 2023-2026.