Jälkiä marraskuusta saattaa vaikuttaa pandemian seuraukselta, vaikka oikeastaan se on tarkkaan harkittu kokonaisuus, joka mahdollistaa levittäytymisen festivaalin aikamääreiden ulkopuolelle. Sen myötä voimme levittäytyä toisiin vuodenaikoihin projekteilla, jotka tarvitsevat toisenlaista ajallisuutta, huomiota tai sääolosuhteita kuin marraskuussa. Jälkiä marraskuusta on kokonaisuus, joka voi ottaa monenlaisia muotoja.

Tämän kevään ohjelmiston lähtökohtana oli Angela Schubotin ja Jared Gradingerin työskentely. Heidän tapansa ajatella, osallistua ja kutsua kasveja sekä kasvien tietämystä teoksiinsa kiehtoi minua. Uteliaana ehdotin heidän teoksiaan YEW: kids ja YEW: outside helsinkiläiselle yleisölle, tavoitteena löytää täältä paikat, joissa heidän ehdottamat intensiiviset kohtaamiset kasvien ja puiden kanssa voisi toteutua.

YEW: kids esitettiin Pihlajamäen alueen päiväkotiryhmille. Pihlajamäki on alue, johon Liikkeellä marraskuussa on hiljattain alkanut tutustumaan Helsingin mallin myötä. Kyseisellä alueella ei ole perinteisiä teatteritiloja, joka pakottaa suuntaamaan ajattelumme esityksiä muihin tiloihin sekä ulkotiloihin. Pihlajamäen myötä Liikkeellä marraskuussa toiminta levittäytyy uusille alueille.

Olimme Pihlajamäessä läsnä yhden viikon ajan. Hyödynsimme myös alueen nuorisotaloa, järjestäen siellä työpajan niin alueen asukkaille kuin ammattilaisille sekä Matilda Aaltosen ja Veli Lehtovaaran avoimen harjoituksen ja esityksen, jossa he tutkivat eläimellisyyttä.

Tutkiessa muita esittämisen tapoja ja jälkiä, esittelimme myös teoksen viime marraskuulta, Chiara Bersanin ja Ilaria Lemmon Fionde *. Esitys laatikossa, jonka voi ottaa mukaansa ja aktivoida kotona. Laatikon avaajasta tulee sekä teoksen esiintyjä että yleisö.

Pihlajamäestä siirryimme Helsingin keskuspuistoon kokemaan YEW: outside. Toivottavasti häivähdys ja muisto näistä taianomaisista illoista jää niihin, jotka sen kokivat, kulkeutuen marraskuun festivaalille. Silloin kyseisten taiteilijoiden uusi teos voidaan nähdä Stoan edessä sienikasvillisuuden täyttämän hirsimökin muodossa.

Yhdessä työpajaan osallistuneiden kanssa, Angela ja Jared jättivät jälkensä myös Villa Eläintarhan läheisyyteen, istuttaen sen maastoon kukkasipuleita ja siemeniä Gardening -työpajan merkeissä. Työpaja oli koreografinen istutus tulevaisuudelle luoden uusiutuvia puutarhoja, jotka huolehtivat itsestään.

Kiitos jaetusta hetkestä ja hyvää kesää!

Toivottavasti nähdään taas syksyllä Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla 3.-13.11.2022!

Lämmöllä,
Kerstin

Kuva: Kerstin Schroth, teoksesta YEW: kids

*Yhteistyössä Baltic Circle kanssa