Kun liikkumista rajoitettiin voimakkaasti maaliskuun ja toukokuun välillä, kun virtuaalisten esitysten ensimmäinen aalto oli ohi, kun kasvot katosivat toisten kasvojen joukkoon alustoilla kuten zoom, skype, hangout. Syvä tarve nousi esiin. Tarve jättää virtuaalinen tila, kasvattaa keho uudelleen, kasvattaa käsivarret ja jalat, kohdata taas perhe ja ystävät kasvotusten, tarve palata takaisin teatteritilaan.
Olemme soveltaneet suunnitelmiamme ja festivaali levittäytyy nyt ajassa sekä tilassa. Puolet alkuperäisestä ohjelmistosta esitetään Jälkiä marraskuussa -kokonaisuudessa 5.–15. marraskuuta ja puolet ohjelmistosta levittäytyy vuoden 2021 ensimmäiselle puoliskolle. Haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi kokemaan festivaalihetkiä kanssamme.
Festivaali tapaamispaikkana, joka on omistettu keskusteluille, paikkana jossa elävien kohtaamisten merkitys korostuu. Sen merkitys, että taiteilijat voisivat työskennellä ja esittää teoksiaan sekä osallistua keskusteluihin yleisön kanssa.
Kaikki ei voi tapahtua kuten oli suunniteltu, mutta monet asiat ovat silti mahdollisia. Virus saa meidät uudelleenarvioimaan todellisuutta ja tekee näkyväksi yhteiskuntamme haavoittuvat puolet. Se tuo esille epävarmuutta ja pelkoa, ja pakottaa kohtaamaan tuntemattoman, kontrolloimattoman. Pakottaa hyväksymään tietyn tyhjyyden, jota ei aina voi välittömästi täyttää. Taide ja taiteilijat voivat auttaa meitä näkemään todellisuuden uudessa valossa, reflektoimaan ja katsomaan uudella tavalla maailmaa jossa elämme, hyppäämään pois todellisuudesta, viettämään aikaa yhdessä. Festivaalina me pidämme hyvää huolta turvallisuudestasi kun olet kanssamme.
Marraskuun ohjelmiston aikana olet tervetullut sekä teatteritilaan että kokemaan teoksen, joka on suunniteltu täysin virtuaaliseen tilaan. Sinut on kutsuttu keiton äärelle sekä kuuntelemaan taiteilijakeskusteluja, katsomaan elokuvia ja tarkentamaan katsettasi Havainnon poetiikka -työpajassa, joka antaa uusia näkökulmia katsomiseen.
Festivaali alkaa 5.11. Todellisuuden tutkimuskeskuksen ja Ferske Scenerin esityksellä Talking in the Rain, joka on yhteistyö Western Norway Research Instituten kanssa. Tähän esitykseen voi osallistua myös kotisohvalta. Samana päivänä avautuu kulttuurikeskus Caisan edessä brittiläisen taiteilija Tim Etchellsin suurikokoinen installaatio THE SHOW MUST NOT GO ON. Sisällä Caisassa festivaalin taiteellinen johtaja kutsuu yleisön viiden ensimmäisen festivaalipäivän aikana keskustelemaan kanssaan sekä selailemaan Nada & Co.-ryhmän The Voice of a City -kirjaa, joka vihjaa myöhemmin kauden aikana nähtävästä esityksestä.
Caisassa alkaa 8.11. Soup Talks -keskustelujen sarja, joissa kohdataan festivaalin taiteilijoita. Jokaista keskustelua moderoi yksi Helsingissä asuva taiteilija. Sunnuntaina 15.11. esitettävä Fabrizio Terranovan elokuva Donna Haraway: Story Telling For Earthly Survival päättää keskustelujen sarjan.
Esitykset alkavat 10.11. Luiz de Abreun O Samba do Crioulo Doido -teoksella, jonka yhteydessä esitetään Calixto Neton O Samba do Crioulo Doido: Ruler and Compass -elokuva. Samana päivänä saa ensi-iltansa Sonja Jokiniemen ÖH, joka on tämän vuoden yhteistuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kanssa. Näitä teoksia seuraa Taidehallissa esitettävä Antonia Baehrin ja Latifa Laâbissin Consul and Meshie -teos Nadia Lauron visuaalisessa installaatiossa sekä Tribute -teoksen adaptaatio, jonka nyt esittää koreografi Frédéric Gies itse ja jonka alkuperäisversio tehtiin yhdeksälle tanssijalle. Tribute – the library version heijastelee tämänhetkistä tilannetta ja taiteilijoiden sekä organisaatioiden kohtaamia haasteita matkustavien teosten esittämisessä.
Ota aikaa, terävöitä katseesi ja sukella sisään ohjelmistoon kanssamme!
Toivomme sinulle hyvää festivaalia, mahtavia keskusteluja ja kohtaamisia.
Liikkeellä marraskuussa -festivaalin tiimi