Soup Talks on sarja keskusteluja ja kohtaamisia festivaalin taiteilijoiden kanssa. Keskustelusarja kulkee festivaalin läpi tuoden ihmisiä yhteen. Toivotamme teidät tervetulleiksi suuren pöydän ympärille, lämpimän keiton äärelle. Kutsumme yleisön osallistumaan, kuuntelemaan, esittämään kysymyksiä, keskustelemaan. Jokaisen keskustelun moderoi yksi paikallinen taiteilija.

5.11.2021
Vieraat: Dominique Brun ja François Chaignaud
Moderoija: Mammu Rankanen

6.11.2021
Vieras: Michiel Vandevelde
Moderoija: Sanna Myllylahti

7.11.2021
Vieraat: Maria Saivosalmi, Vytautas Puidokas ja Vytautas Katkus
Moderoijat: Karolina Kucia ja Freja Bäckman

8.11.2021
Vieras: Isabel Lewis
Moderoija: Essi Rossi

9.11.2021
Vieras: Ofelia Jarl Ortega
Moderoija: Sonja Jokiniemi

10.11.2021
Vieraat: Veera Milja ja Elsa Tölli
Moderoija: Anne Naukkarinen

11.11.2021
Vieraat: Mikko Niemistö ja Sanna Blennow
Moderoija: Tom Rejström

12.11.2021
Vieraat: Ingri Fiksdal (Zoomin kautta), Nicole Schuchardt, Louis Schou-Hansen, Rannei Grenne ja Fredrik Floen
Moderoija: Tuomas Laitinen

13.11.2021
Vieraat: Boglarka Börsök ja Andreas Bolm
Moderoija: Annika Tudeer

14.11.2021 (13:00)
Vieras: Stefan Kaegi, Judith Zagury ja Nathalie Küttel*
Moderoija: Matilda Aaltonen

*Keskustelu taiteilijoiden kanssa on osa teosta Temple du Présent – Solo for Octopus. Keskustelu käydään elokuvan jälkeen. Osallistuaksesi, voit osaa lipun teokseen lippukaupastamme, linkki löytyy oikealta.

 

Mammu Rankanen

Mammu (Maarit) Rankanen on suomalainen tanssitaiteilija, pedagogi ja kolmannen vuoden tohtoriopiskelija Teatterikorkeakoulun esittävän taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmassa (Tutke). Rankasen taiteellinen tutkimus käsittelee tilaa, koettuna niin sisällä tanssijan kehossa kuin kehon ulkopuolella. Kehyksenään hän käyttää japanilaista konseptia Ma間. Rankasen pitkä kokemus tanssijana, koreografina ja tanssin opettajana sekä shiatsun, joogan, meditaation sekä somaattisten harjoitteiden harjoittajana (Somatic Movement Therapy, BMC, Feldenkrais), vaikuttavat hänen tutkimukseensa.

Sanna Myllylahti

Sanna Myllylahti on kansainvälisesti tunnettu suomalainen tanssija, koreografi ja pedagogi. Hän suoritti opintonsa Tukholman Danshögskolanissa (nykyinen Stockholms konstnärliga högskola) sekä Amsterdamin Teatterikorkeakoulussa, josta hän valmistui tanssin kandidaatiksi vuonna 1996. Omia teoksia Myllylahti on tehnyt vuodesta 1994 lähtien ja hän toimi yli viisitoista vuotta freelancerina ulkomailla, kunnes palasi Suomeen vuonna 2011. Taiteilijauransa ohella Myllylahti on ollut opetustehtävissä eri konteksteissa ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Myllylahti toimii Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa tanssin kandidaatintutkinnon koulutusohjelmasta vastaavana nykytanssin lehtorina. Hänen erityisalaansa kuuluvat nykytanssitekniikka, liiketutkimus, koreografia ja kompositio.

Karolina Kucia ja Freja Bäckman

Karolina Kucia on kuvataiteilija, jonka tausta on kuvanveistossa, monitaiteessa ja esitystutkimuksessa. Hän tekee tällä hetkellä väitöskirjatutkimusta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Hän yhdistää teoreettiseen ja taiteelliseen työhönsä liikkuvaa kuvaa, objekteja, ryhmäprosesseja ja esityksiä. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat mm. häiriöt, virheet, takeltelu, loiset ja hirviöt, erityisesti suhteessa työn prekarisoitumiseen ja taideinstituutioihin. Freja Bäckman on taiteilija, pedagogi sekä tutkija. Hänen praktiikkansa käsittelee kollektiivisen toiminnan muodostelmia, vaikutteina queer ja intersektionaalinen feminismi. Bäckman työskentelee sekä esitysten, äänen, tekstin, installaatioiden että työpajojen muodoissa, analysoiden voimaa, kieltä ja tiedonjakoa. Hänen töitään on nähty paikoissa kuten Lydgalleriet ja Hordaland Kunstsenter Bergenissä, nGbK ja District Berliinissä, Third Space Helsingissä, Repose Krakovassa, EMMA modernin taiteen museossa Espoossa. Parhaillaan Bäckman suorittaa tohtorin tutkintoa Aalto-yliopiston taiteen laitoksella ja hänellä on maisterin tutkinto Berliinin Taideyliopistosta art in context-tutkintolinjalta.

Tämä Soup Talk on järjestetty Vantaan taidemuseo Artsin sekä LAPS maisterilinjan kanssa.

Essi Rossi

Essi Rossi on Helsingissä asuva ohjaaja ja dramaturgi, joka työskentelee monimuotoisesti teatterin ja esitystaiteen kentällä. Rossin teokset ovat omanlaisiaan universumeita, joissa kuvitellaan mitä kaikkea voi olla, miten elää sen kanssa ja miten tehdä sille tilaa. Kymmenen vuoden aikana teoksia on esitetty mm. Kansallisteatterissa ja Juhlaviikoilla, Klockriketeaternissa, Von Krahlissa (EST) sekä erilaisilla festivaaleilla ja vapaan kentän näyttämöillä. Rossin ja työryhmän viimeisin teos, 12 tuntinen yökoulu Night school, oli opastettu matka pimeyteen ja hitaan muutoksen äärelle (Baltic Circle 2021). Loppuvuodesta 2021 kantaesitetään seksuaalisuuden monimuotoisuutta käsittelevä Ejaculation Falls (Baltic Circle, Espoon kaupunginteatteri ja SICK! -festivaali 2021), jossa esiintyy kuusi avoimella haulla mukaan kutsuttua kokemusasiantuntijaa.

Sonja Jokiniemi

Sonja Jokiniemi on koreografi, esiintyjä ja taiteilija, joka työskentelee ja elää sekä Helsingissä että Lausannessa, Sveitsissä. Jokiniemen taiteellinen työskentely sijoittuu esitysten ja installatiivisten muotojen maastoon, joissa piirrosten ja tekstiilien ruumiillisuus keskustelee inhimillisen kanssa. Hän on kiinnostunut vaihtoehtoisista tarinankerronnan muodoista, perinteisesti naisten käsityönä nähdyistä esineistä ja prosesseista. Työssään Jokiniemi tarkastelee ruumiillista työtä, haptista suhdetta ympäröivään maailmaan ja intiimin vastustuksen estetiikkaa. Sonjan töitä on esitetty monilla esittävän taiteen lavoilla, kuten STUK-A ja BUDA Kunstzentrum (BE), Zodiak, Liikkeellä marraskuussa sekä Kiasma (FI) ja MDT (SWE). Hänen viimeisimmät näyttelynsä on nähty Den Frie nykytaiteen keskuksessaKööpenhaminassasekä Dr.Guislaan museossa Gentissä.

Anne Naukkarinen

Anne Naukkarinen on tanssija, koreografi ja kuvataiteilija. Naukkarisen taiteellisessa työskentelyssä kehoa lähestytään keskeneräisenä, kokemuksellisena ja monimutkaisena materiana, joka on vaikuttunut ja vaikuttaa toisiin materioihin, tilanteisiin ja ympäristöihin. Teoksien muodot liikkuvat koreografioiduista esityksista, taiteilijajulkaisuihin ja installaatioihin. Itsenäisesti ja yhteistyössä hänen töitään on esitetty pakoissa kuten Forlaget Gestus (DE), Glyptoteket Museum (DE), Helsinki Taidehalli (FI), Mad House Helsinki (FI), Contemporary Art Space Kutomo (FI), SIC-Gallery (FI), Publics (FI). Naukkarinen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemialta (2020) ja tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikorkeakoulusta (2015).

Tom Rejström

Tom Rejström on helsinkiläinen näyttelijä, kuraattori ja esitysten tekijä. Hän työskentelee laaja-alaisesti kotimaisella esitystaiteen kentällä, nyt viimeksi Ocean Ecstatic-esityksen ohjaajana ja dramaturgina Yrjönkadun uimahallissa. Rejström toimii näyttelijäntyön lehtorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa sekä kuuluu Hangö Teaterträff-festivaalin taiteelliseen johtoon. Juuri nyt Rejströmiä kiinnostaa kuinka esiintyjän psykofyysiset ja ruumiilliset taidot voivat palvella kritiikkiä performativiisuuden valossa.

Tuomas Laitinen

Tuomas Laitinen on esitystaiteilija, ohjaaja, kirjoittaja ja kuraattori. Taiteellisessa työssään hän on keskittynyt erityisesti yleisön aseman kyseenalaistamiseen ja sillä kokeiluun. Hänen tekemänsä esitys voi olla esimerkiksi retriitti, perhejuhla, kohtaamisrituaali, 7-päiväinen mysteerinäytelmä, tankotanssia olohuoneessa tai ikuisen elämän harjoituksia. Parhaillaan hän työstää taiteellista väitöstutkimusta Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Väitöstutkimus käsittelee kysymystä, mikä on yleisö.

Annika Tudeer

Annika Tudeer on esitystaiteilija, taiteellinen johtaja ja Oblivian perustajajäsen. Hän on työskennellyt tanssijana ja koreografina muun muassa Zodiakissa sekä tanssikriitikkona kirjoittaen uusista trendeistä tanssin ja esittävien taiteiden aloilla Suomessa. Tudeerilla on FM kirjallisuustieteestä sekä sukupuolitutkimuksesta. Työssään hän yhdistää intuitiivisesti ja orgaanisesti tiedettä sekä taidetta. Tällä hetkellä Tudeer on kiinnostunut uuden musiikkiteatterin mahdollisuuksista, miten kommunikoida ja millaisin keinoin voidaan luoda parempi ja nautinnollisempi maailma. Tudeer on ollut perustamassa Esitystaiteen keskusta sekä esitystaiteen talo Mad House Helsinkiä. Vuonna 2000 perustettu esitystaideryhmä Oblivia yhdistää teoksissaan orgaanisesti nykytanssia, -teatteria ja performanssitaidetta. Poliittisesti ja eettisesti tinkimätön ryhmä uskoo taiteen voimaan ja katsojan mielikuvitukseen.

Matilda Aaltonen

Matilda Aaltonen on helsinkiläinen tanssi- ja esitystaiteilija, jonka työ keskittyy tällä hetkellä ihmisten ja muunlajisten eläinten suhteiden tutkimiseen. Hän on luonut teoksia esittävän taiteen näyttämöille, Kauppatorin vilinään ja Helsingin metsiin. Hänen teoksensa liikkuvat ruumiillisen tiedon sekä kaikenlajiset huomioivan havainnoinnin ja merkityksien alueilla. Aaltosta kiehtoo tanssin mahdollisuus löytää ja määrittää uudelleen ihmisruumis. Aaltonen työskentelee monialaisessa Voiko eläintä kertoa? Eläinten käsitteellistämisen haasteet tieteissä ja taiteissa (2020–2022) -tutkimushankkeessa, jota johtaa filosofi Elisa Aaltola. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat Lokkijuttu (2021, Todellisuuden tutkimuskeskus), Kettu katsoo takaisin – Eläinrepresentaatioista (2021, Yle – Radiogalleria) sekä Voyeur (2020, Todellisuuden tutkimuskeskus).