Todellisuuden tutkimuskeskus (Helsinki, Suomi) ja Ferske Scener (Tromsø, Norja) yhteistyössä Western Norway Research Institute:n kanssa:
Talking in the Rain – An Entertaining Show about the Weather
Onko mahdollista oppia tuntemaan sää jossain missä ei ole itse läsnä.
Onko mahdollista oppia tuntemaan tulevaisuuden sää.
Onko mahdollista tuntea se miten toiset tuntevat sään.
Mistä oikeastaan puhutaan, kun puhutaan säästä.
Talking in the Rain – An Entertaining Show about the Weather on etänä tapahtuva esitys, jossa sää menee ihon alle. Teoksessa löydämme yhdessä tapoja olla kehollisia ja luoda jaettuja tiloja, vaikka emme ikinä tapaakaan fyysisesti samassa paikassa. Esitys tapahtuu puhelimessasi, ympärilläsi, postipaketissa sekä yhteisessä virtuaalisessa tilassa, jossa märät jalat, musta hiili ja voimakas tuuli keskeyttävät hyvänmielen talk shown. Esitys haluaa saada yleisön tuntemaan sen, mitä ihmiset kokevat, kun he puhuvat säästä ja ilmastonmuutoksesta. Teoksen ajatus on yksinkertainen: ihmiset ovat suhteessa säähän hyvin henkilökohtaisella ja kehollisella tasolla, kun taas heidän suhteensa ilmastoon on usein hyvin älyllinen ja abstrakti. Säästä keskustelu on sosiaalisesti täysin harmitonta. Toisaalta ilmastosta, puhumattakaan ilmastokriisistä, keskustelu on kuin astumista ennalta määrättyjen poliittisten mielipiteiden taistelukentälle. Esitys pyrkii puhumaan tästä kaikesta; harmittomuudesta sekä taistelukentästä, sekä luomaan tilan innostumiselle, väärille tulkinnoille ja naurulle, samalla kun tuuli tekee vaikeaksi kuulla mitä toiset sanovat.
Talking in the Rain – An Entertaining Show about the Weather on sarja kontekstisidonnaisia esityksiä, kohtaamisia yleisön sekä erilaisten sääolojen kanssa. Tähän asti esityksiä on nähty Norjan Hammerfestissa ja Sogndalissa ja nyt Helsingissä, Suomessa.
Todellisuuden tutkimuskeskus (TTK)
Vuonna 2001 perustettu Todellisuuden tutkimuskeskus on esityksellisiin seikkailuihin keskittynyt taiteilijoiden kollektiivi, jonka jäsenet jakavat pyrkimyksen havainnoida, asettaa kyseenalaiseksi ja uusintaa todellisuutta luomalla esityksiä. Suurin osa heidän esityksistään tapahtuu perinteisten taidetilojen ulkopuolella. Poikkeukselliset olot vaativat erityistä katsojan hoitamista – vuosien varrella ryhmästä on tullut yleisösuhteen ammattilaisia, joiden toiminnan keskipisteenä on yleisön kokemus. Todellisuuden tutkimuskeskus sijaitsee Helsingissä. www.todellisuus.fi
Ferske Scener (FS)
Ferske Scener luo kontekstisidonnaisia esityksiä, jotka sävähdyttävät, haastavat, esittävät kysymyksiä ja viihdyttävät yleisöä provokaation ja naurun kautta. Taiteellinen lähestymistapa muokkautuu jokaisen projektin mukana ja jokaisen esityksen kehittely nojaa työryhmän kokemukseen ja raikkaisiin ideoihin. Arktisen alueen konfliktit sekä kulttuuriin, etnisyyteen, luontoon ja yhteiskuntaan liittyvät kohtaamiset luovat kehykset esityksille, joissa yhdistyy saamen, suomen, norjan ja englannin kielet. Ferske Scener sijaitsee Tromsøssa, Norjassa. www.ferskescener.no
Western Norway Research Institute (WNRI)
Western Norway Research Institute (Vestlandsforsking) on vuonna 1985 perustettu kansainvälinen tutkimusinstituutti, joka sijaitsee länsi-Norjassa, Sogndalissa. Instituutti vastaa projektin tiede- ja tutkimusosiosta. Instituutin tutkija Ragnhild Freng Dale on osa Talking in the Rain -esityksen tiimiä. https://vestforsk.no/en
TAITEILIJAT
Maria Oiva (Todellisuuden tutkimuskeskus, projektin taiteellinen johtaja) on esitystaiteilija, joka työskentelee laaja-alaisesti esittävän taiteen kentällä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Hän työskentelee tuoreiden teosmuotojen ja -konseptien parissa, jotka muovaavat katsomista ja katsojapositiota uusiksi. Oivalla on pitkä kokemus esityksistä joissa katsojan kehollinen kokeminen on keskiössä. Vuodesta 2015 hän on kehittänyt digitaalisen näyttämön konseptia ja tästä työstä hänet palkittiin TINFO-palkinnolla 2019. Hänen työskentelynsä eettinen ohjenuora on työskentely kohti teknologian ja taiteen liittoa, jossa valjastetaan digitaalisuus esittäviin taiteisiin uusien esityskonseptien kautta ja tuotetaan mahdollisia muutoksia tulevaisuuteen ja elämään.
Kristina Junttila (Ferske Scener, projektin taiteellinen johtaja) on esitystaiteilija ja ohjaaja. Hän on erityisen kiinnostunut uusista esitysmuodoista ja siitä millä tavoin yleisöt voivat osallistua esitykseen. www.
Kristin Eriksen Bjørn (Ferske Scener) on dramaturgi, kirjailija ja ohjaaja, jolla on pitkä kokemus käsikirjoittamisesta esittävien taiteiden parissa. Hän kirjoittaa myös novelleja, artikkeleita ja esseitä.
Bernt Bjørn (Ferske Scener) on toiminut 35 vuotta näyttelijänä teatterissa ja elokuvissa. Hän on myös työskennellyt managerina ja tuottajana riippumattomille teatteriryhmille sekä festivaaleille kuten Vårscenefest and Scenetextivalen.
Jussi Salminen (Todellisuuden tutkimuskeskus) on näyttelijä (FIA) ja esitystaiteilija, joka työskentelee ritualistisen ja esityksellisen toiminnan rajamaastoissa.
Topi Kohonen on näyttelijä (FIA), teatteritaiteen maisteri (Näty 2014) ja esiintyjä. Hän työskentelee laaja-alaisesti esittävien taiteiden parissa. Näyttelijänä Kohonen on työskennellyt kiinnitettynä näyttelijänä ja freelancerina eri puolilla Suomea – teattereissa, elokuvissa, televisiossa sekä ääninäyttelijänä.
Ragnhild Freng Dale (Western Norway Research Institute) on napaseutututkimuksen tohtori Scott Polar Research Institute:ssa, Cambridgen yliopistossa. Dale työskentelee myös esitystaiteen konteksteissa ympäristö-, ilmasto- ja yhteiskuntateemojen parissa sekä toimii esityskriitikkona.
Salla Salin (vierailija) on suomalainen taiteilija, joka työskentelee taiteen vapaalla kentällä kuva-, esitys- ja esittävän taiteen parissa. Hänen eri muodoin ja medioin toteutuvien teostensa lähtökohtana toimivat usein tilalliset kysymykset todellisuuden kerroksellisuudesta. Salinin töitä on ollut laajalti esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä eri esitystiloissa niin koti- kuin ulkomaillakin.
5.11.-15.11.2020
Taiteilijat: Maria Oiva (TTK), Kristina Junttila (FS), Ragnhild Freng Dale (WNRI), Kristin Eriksen Bjørn (FS), Jussi Salminen (TTK), Bernt Bjørn (FS), Topi Kohonen (vierailija) & Salla Salin (vierailija)
Pyörälähetit: Tuukka Jukola & Pablo Laine
Tekninen toteutus: Lari Palander
Tuotanto: Todellisuuden tutkimuskeskus (TTK) ja Ferske Scener (FS)
Osatuotanto: Liikkeellä marraskuussa -festivaali
Yhteistyössä: Western Norway Research Institute (WNRI)
Tukijat: Norjan taidevaltuusta, Norjan tutkimusvaltuusto, Suomalais-norjalaisen kulttuurirahasto, Norjan suurlähetystö. Todellisuuden tutkimuskeskusta tukee Taike (Taiteen edistämiskeskus) sekä Helsingin kaupunki.
Kuva: Jan Ahlstedt