Tämä Open Studio -tapahtuma on kutsu todistamaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriohjelman opiskelijoiden lopputyön taiteellista prosessia, joka tapahtuu Teatterikorkeakoulun tanssikollektiivin (TADaC) piirissä.
MA-opintojen opetussuunnitelmassa TADaC tarjoaa taiteellisen oppimisympäristön, jossa taideopiskelijat voivat tehdä yhteistyötä koreografien ja tekijöiden kanssa eri kulttuuritaustoista ja sijainneista, mukaan lukien Suomesta. Tämä taiteellinen työ on osa opintojaksoa ja se tarjoaa opiskelijoille kollektiivisen oppimisprosessin taiteellisesta tuotannosta sekä mahdollisuuden kiertää teostensa kanssa eri esityspaikoissa.
Näin opiskelijat voivat jakaa työnsä erilaisten yleisöjen kanssa ja tutustua ammattikenttään mahdollisia tulevia yhteistyöprojekteja ajatellen. Open Studio, joka toteutetaan yhteistyössä Liikkeellä marraskuussa -festivaalin kanssa, on merkittävä askel kohti tällaisten mahdollisuuksien avaamista MA-ohjelman tanssitaiteilijoille.
Tänä vuonna brasilialainen koreografi ja tanssija Renan Martins toteuttaa teoksen yhdessä TADaC:n kanssa. Liikkeellä marraskuussa -festivaalin yleisö on kutsuttu vierailemaan Open Studiossa, jossa työryhmä avaa taiteellista prosessiaan. Martinsin työskentely pohjautuu yhdessäolon juhlistamiseen ja musiikillisuuden resonointiin ja pyrkii luomaan teoksen, joka syntyy aidosta yhteistyöstä. Koreografi pyrkii luomaan ”ympäristön, jossa tanssijat voivat intohimoisesti tutkia omia henkilökohtaisia kiinnostuksen kohteitaan ja lähteä itsensä löytämisen matkalle yhtenäisessä ryhmässä.”
“Uskon, että Open Studio tarjoaa merkittävän mahdollisuuden paitsi tutustua MA-opiskelijoihin, myös pohtia yhdessä, mitä tarkoittaa korkeakoulututkinnon suorittaminen taiteissa tänä päivänä. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi liittymään seuraamme ja kokemaan avoimen tanssin ja yhteistyön tutkimisen.” (Simo Kellokumpu, lehtori, MA in Dance Performance program, Teatterikorkeakoulu, Taideyliopisto Helsinki)
Tapahtuma on osa Focus on the Local Landscape – Paikallisjälkiä -ohjelmaa Liikkeellä marraskuussa -festivaalin kehyksessä.
Inka Auvinen (she/they, s. 2000) on kansainvälinen tanssitaiteilija ja esiintyjä, joka on äärettömän utelias esiintymisen hienovaraisuuksista. Hän valmistui Trinity Labanista (Lontoo) kandidaatin tutkinnolla nykytanssista ja suoritti sen jälkeen DSP-ohjelman Dartissa (Berliini). Hän on työskennellyt koreografien, kuten Anton Lachkýn ja Fabio Libertin kanssa, esiintynyt Sadler’s Wells -teatterissa Dart Dance Companyn kanssa ja nauttinut kauniista kohtaamisista lavalla ja sen ulkopuolella. Inka tekee parhaillaan tanssin maisterin tutkintoa Teatterikorkeakoulussa.
Altınay Kapsız (she/her, s. 1999) on tanssitaiteilija/-tekijä ja esiintyjä, joka on alun perin kotoisin Istanbulista ja asuu tällä hetkellä Helsingissä. Hän suoritti kandidaatin tutkintonsa esittävistä taiteista Istanbul Bilgi -yliopistossa ja jatkaa nyt tanssin maisteriopintojaan Taideyliopistossa Helsingissä. Hänen taustansa sisältää erilaisia fyysisiä käytäntöjä, kuten nykytanssia, somatiikkaa, ballroom- ja latinalaisamerikkalaisia tanssiurheilulajeja sekä kokeellista ja fyysistä teatteria. Hänen taiteellinen praktiikkansa keskittyy esitysmateriaalien tuottamiseen kokeilemalla, yhdistäen tanssi- ja teatterielementtejä.
Mathilda Muk (| Vesa) on Helsingissä asuva tanssija | esiintyjä | tanssinopettaja (BA) | tanssitaiteilija. Tällä hetkellä Mathilda suorittaa tanssin maisterin tutkintoaan Teatterikorkeakoulussa, Helsingissä. Ennen Teakia Mathilda suoritti tanssinopettajan kandidaatin tutkinnon (2019) Turun ammattikorkeakoulussa (Taideakatemia). Mathilda pitää itseään monipuolisesti kiinnostuneena ja on kiinnostunut eri taiteenalojen ja käytäntöjen tutkimisesta. Tällä hetkellä Mathildaa kiinnostaa erityisesti tarkastella työtapoja. Oppiminen, pois oppiminen ja uudelleen oppiminen ovat avainsanoja, jotka ovat kulkeneet hänen mukanaan jo pitkään.
Saila Pönkä (s. 1996) on Helsingissä asuva tanssitaiteilija, joka suorittaa nyt tanssin maisterin tutkintoaan Teakissa. Hänellä on tanssin kandidaatin tutkinto Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Taidekoulutuksen lisäksi hän on opiskellut myös filosofiaa Helsingin yliopistossa ja teknillistä fysiikkaa Aalto-yliopistossa. Nämä muut alat informoivat häntä myös tanssinteon kontekstissa. Viime aikoina hänen erityisenä kiinnostuksenaan on ollut kaikki ne maisemat, joista tanssin tunne voi ihmiselle nousta ja kuinka nuo liikkeen hetket koetaan.
Joma Richter (she/they, s. 1994) on poikkitaiteellinen taiteilija, jonka juuret ovat esityksessä ja kuvataiteessa. Hän on opiskellut tanssia ja koreografiaa HZT Berlinissä ja Helsingin Teatterikorkeakoulussa sekä tekstiilisuunnittelua Kunstschule Weißenseessä. Lisäksi hän on suorittanut ammatillisen koulutuksen ompelijaksi ja perehtynyt vaatteiden valmistamisen käsityöhön. Koulutuksensa ja henkilökohtaisten kiinnostustensa kautta hänen taiteelliset käytäntönsä ovat jatkuvasti vaihdelleet kuvataiteen, käsityön ja esitystaiteen välillä. Tällä hetkellä hän suorittaa tanssin maisterin tutkintoaan Teakissa.
Sointu Saraste on tanssitaiteilija ja esiintyjä. Hän on suorittanut nykytanssin kandidaatin tutkinnon Trinity Labanissa Lontoossa. Hän on myös kouluttautunut AFI-ohjelmassa Bolognassa, Italiassa, sekä näytellyt ja tehnyt koreografioita Ylioppilasteatterissa. Soinnun taiteelliset kiinnostuksen kohteet liittyvät tunteiden, uupumuksen ja söpöyden parissa työskentelyyn. Hän yrittää myös tutustua hirviöihin, robotteihin, sieniin ja muihin mielenkiintoisiin olentoihin.
Marjukka Savolainen on Helsingissä asuva tanssitaiteilija – valmistuttuaan kandidaatiksi (Hons) tanssista Englannista (2013), hän on työskennellyt koreografien/ohjaajien kanssa nykytanssin ja esitystaiteen tuotannoissa Suomessa ja ulkomailla. Marjukalle tanssi on tapa sukeltaa tuntemattomaan ja kohdata selittämätön. Missä tanssin potentiaali piilee?
Anette Toiviainen (she/her) on Helsingissä asuva tanssija/tanssitaiteilija. Hän on saanut koulutuksensa Tukholman Taideyliopistossa, Wienin Musiikki- ja Taideyliopistossa sekä Kööpenhaminan Nykytanssikoulussa. Anette on työskennellyt muun muassa Skånes Dansteaterin (harjoittelu), Tero Saarinen Companyn, Thomas Bentinin, Emrecan Tanisin ja Susanna Leinonen Companyn kanssa. Hänen sooloteoksensa ”adulthood.” osallistui 26. kansainväliseen soolo-tanz-teatterifestivaaliin Stuttgartissa. Toinen sooloteos ”Duetto” sai ensi-iltansa osana Generation 2023 -näyttelyä nykyaikataiteen museossa Amos Rexissä.
Paikka
Teatterisali, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki
Ajankohta
15.11.2024 15.00-16.30Liput
Vapaa pääsy, varausta ei tarvita.
TADaC: Inka Auvinen, Altınay Kapsiz, Mathilda Muk, Joma Richter (poissa), Saila Pönkä, Sointu Saraste, Marjukka Savolainen, Anette Toiviainen
Kuva: Mathias Theisen