Time to Audience on kaksinäytöksinen lukutapahtuma. Se on kappale aikaa, joka ojennetaan meille, kun saavumme yleisöksi. Näytökset on saatavilla rajoitettuna painoksena lukuesineitä. Ensimmäinen näytös esitetään osana festivaalin toista esitysviikkoa 2021. Luettavat esineet ovat noudettavissa kolmesta esityspaikasta (Stoa/Caisa/Zodiak) tuntia ennen esityksen alkua. Kukin osallistuja lukee tekstin itsenäisesti, mutta yhtä aikaa. Time to Audience on jakso sarjassa kokeiluja, joista muodostuu vuonna 2022 ensi-iltansa saava Yleisöruumis. Se on osa Tuomas Laitisen taiteellista väitöstutkimusta Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Tutkimusta tukevat Tutke ja TTOR (Taideyliopisto) sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto (2022) sekä Koneen säätiö (2022). Time to Audience-esityksen valmistamista tukee myös Brother Finland.

Yleisöruumiista

Teattereissa läpi Euroopan kummittelee kaksijakoinen haamu: yleisön ja taiteen tekijöiden välinen jakolinja. Jotta taidetta syntyisi, taiteilijan on astuttava lavalle tekemään jotain. Tekeminen herättää huomiota; niin syntyy yleisö. Taiteilija on huomion kohde, yleisö taas se, joka huomaa. Jos huomion siirtää yleisöön, se häviää sellaisena kuin sen tunnemme. Hekin alkavat esiintyä, hekin ajautuvat näyttämölle. Miten sitten oppia jotain yleisöstä? Miten kiinnittää huomio yleisöön ja antaa sen samalla viipyä huomion piirin tuolla puolen? Vuodesta 2018 lähtien Tuomas Laitinen on valmistanut sarjaa kokeita, jotka tarttuvat tähän hämmentävään mysteeriin. Sarja koostuu yli kahdestakymmenestä lukutapahtumasta, joiden lukijat kutsutaan tunnustelemaan ilmiötä nimeltä yleisö, tullen samalla sen ruumiiksi. Sarja ulottuu ajasta ennen pandemian puhkeamista aikaan, jona teatterien ovet on jälleen avattu. Siten se dokumentoi prosessia, jossa yleisön merkitystä etsitään poikkeusoloissa. Todellisuuden tutkimuskeskuksen ja Liikkeellä marraskuussa -festivaalin vuoden 2022 ohjelmistossa esitettävä Yleisöruumis asettaa tämän lukutapahtumien sarjan uusiin kehyksiin ja kutsuu yleisön ajattelemaan ja tunnustelemaan itseään olentona, joka saapuu. Mitä yleisö on nyt, kun olemme uudella tavalla sekä lähempänä että kauempana toisistamme?

Tuomas Laitinen

Tuomas Laitinen on esitystaiteilija, ohjaaja, kirjoittaja ja kuraattori. Taiteellisessa työssään hän on keskittynyt erityisesti yleisön aseman kyseenalaistamiseen ja sillä kokeiluun. Hänen tekemänsä esitys voi olla esimerkiksi retriitti, perhejuhla, kohtaamisrituaali, 7-päiväinen mysteerinäytelmä, tankotanssia olohuoneessa tai ikuisen elämän harjoituksia. Parhaillaan hän työstää taiteellista väitöstutkimusta Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Väitöstutkimus käsittelee kysymystä, mikä on yleisö.