Millaista on olla tyttö 2020-luvulla? Janina Rajakangas tutkii teoksessaan Venus yhdessä teinityttöjen kanssa nuoruuden erotisaatiota. Teos syventyy ulkopuolisten katseiden rooliin tyttöjen elämässä, jotka asettavat kauneuden ja arvostuksen rajat heidän ympärilleen. Kohtaamalla nuorten arkipäiväisiä feministisiä taisteluita Venus pakottaa kummittelevan haluavan subjektin putoamaan (hetkeksi) ja piirtää uudelleen Venuksen ääriviivat. 

Venus on rehellinen, nöyrä ja kiltti, mutta myös pilvessä, ongelmallinen ja äänekäs. Venuksen kuvaus on monitahoinen, sillä tyttöys itsessään on sitä. Tytöt eivät sovi yhteen muottiin. Äidin ja tyttären välisenä projektina alkanut luomus puhkeaa neljän teinin esittämäksi runon, laulun ja tanssin muodostelmaksi. Janina Rajakangas on koonnut teoksen tekstit yhdessä esiintyjien kanssa heidän yhteisten keskustelujensa perusteella. Venus toteutettiin ensisijaisesti kouluaikojen ulkopuolella, iltaisin, lomilla ja viikonloppuisin. 

Esitettyään teoksen Over your fucking body vuonna 2019 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistossa, Janina Rajakangas palaa festivaaleille Baltic Circlessä vuonna 2022 ensi-iltansa saaneen Venuksen kanssa. 

 

Janina Rajakangas on helsinkiläinen koreografi, esiintyjä ja opettaja. Rajakangas luo yksityiskohtaista koreografista materiaalia ja suurikokoisia partituureja ryhmille. Hänen työnsä keskittyy ymmärtämään, kuinka tanssi syntyy arjen kokemuksista. Janina Rajakangasprojekti purkaa nykyisessä trilogiassa patriarkaatin rakenteita tarkastelemalla arjen valtadynamiikkaa. Trilogiassa käsitellään teemoja: isäsuhteet (Meadow 2021), teini-ikäisten tyttöjen seksualisaatio (Venus 2022) ja inklusiivisuus koreografiana (Dancer 2023). Projektin teoksia on esitetty Liikkeellä marraskuussafestivaaleilla, Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa, Kiasma-teatterissa ja The Place Theaterissa Lontoossa.