Affordable Solution for Better Living rikkoo terveellisiä elämäntapoja korostavan yhteiskunnan tabuja. Kuvataiteilija Théo Mercier ja koreografi Steven Michel asettavat Kallax-hyllyn oudoksi toteemipaaluksi keskelle tahratonta tilaa. Tämä Ikean lippulaivahyllykkö – vähemmän kuuluisa kuin Billy, mutta tilavampi ja hienostuneempi – on täydellinen esimerkki “kauneudesta kaikille”.

Teos pyrkii kyseenalaistamaan tuotteistettua kehoa, elämäntapatrendejä ja suurten brändien tyrkyttämää vapauden harhaa muuntamalla kaupallisen prosessin koreografiseksi teokseksi. Millaisena yritysmaailma esittää kuluttajan kehon? Onko koti ainoa vapauden tila, vai sittenkin vain lavastettu tuotemerkkien ruumiillistuma?

Affordable Solution for Better Living paljastaa tämän kaupallisen kaavan kolmessa näytöksessä, purkaen lähes täydellisen ja kiillotetun ihmisen vakaumukset ja epäilykset. Kentauri, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi huonekalu, rakentaa absurdilla tavalla oman yksilöllisen tilansa – interiöörin, joka on ainutlaatuinen ja silti samanlainen kuin kaikki muutkin.

Teoksessa ihminen ja tila sulautuvat yhteen yhä voimallisemmin; tyyni, harmoninen ja rauhoittava maailma halkeilee ja taipuu, paljastaen sekä ihmisyyden että oman pimeän puolensa. Tuhoaako ihminen oman sisäisen maailmansa pyrkiessään hallitsemaan sisustuksensa?

Théo Mercier ja Steven Michel

Taiteilija ja ohjaaja Théo Mercierin teokset tutkivat kriittisesti antropologian, etnografian, geopolitiikan ja turismin risteymiä. Useimmat Mercierin teoksista perustuvat löydettyjen, kasattujen, yhteen liitettyjen tai muovattujen esineiden inhimillistämiselle. Hän työskentelee usein sarjoissa, muodostaen teosten yhteisöjä, jotka ryhmittyvät karkeasti nuoriin tai vanhoihin, mies- tai naispuolisiin.

Théo Mercier tuottaa ja kerää hybriditeettiä – polymorfista, polyvokaalista, moniselitteistä ja epäselvistä lähteistä tulevaa. Näin syntyy hyvin tiettyä eksotismia: transkulttuurista, transgeografista ja transtemporaalista. Liikkuessaan todellisen ja kuvitellun antropologian välillä taiteilijan lähestymistapa on kuin tutkimusmatkailijan, joka tuo tullessaan esineitä todellisista tai kuvitelluista maailmoista – kuin todisteena matkoista, jotka ovat voineet tapahtua tai olla tapahtumatta.

Steven Michel on opiskellut mimiikkaa, sirkusta, tanssia ja perkussioita. Hän aloitti opinnot brysseliläisessä P.A.R.T.S.-tanssikoulussa vuonna 2006. Michel on työskennellyt tulkitsijana koreografien, ohjaajien ja elokuvantekijöiden kuten David Zambranon, Anouk Van Dijkin ja Falk Richterin, Lukas Dhontin, Daniel Linehanin ja Maud Le Pladecin kanssa, kuten myös kuvataiteilijoiden Théo Mercier ja Sarah&Charles kanssa. Michel on tehnyt yhteistyötä belgialaiskoreografi Jan Martensin kanssa vuodesta 2012 lähtien. Vuonna 2016 hän teki sooloteoksen They Might Be Giants.

Steven Michelin tavoite on kokeilla erilaisia rooleja ja lähestymistapoja, tutkia erilaisia tavoitteita ja hämärtää erilaisten ilmaisun tapojen kuten tiede – fiktio; harmonia – kaaos; silmä – korva, analoginen – digitaalinen rajoja.

Steven Michel ja Théo Mercier palkittiin Hopeisella leijonalla vuoden 2019 Venetsian biennaalissa teoksestaan Affordable Solution for Better Living.

Prognostics Lecture

Steven Michel ja Théo Mercier puhuvat Taideyliopiston Kuvataideakatemian Prognostics-luentosarjassa Exhibition Laboratory -tilassa 4.11. klo 18.00.

Media

Palkittu tanssiteos on häkellyttävä täydellisyyden dystopia, jonka keskussymboli on Ikean koottava hylly (Helsingin Sanomat, 3.11.2019)
The 2019 Lion Awards for Dance (La Biennale di Venezia, 21.6.2019)