Kuinka voimme ymmärtää eläintä, jonka älykkyyden muoto poikkeaa täysin omastamme? Kuinka voimme luoda suhteen ei-inhimillisen kanssa ilman omimista? Kuka tarkkailee ketä?

Temple du présent – Solo for octopus on ainutlaatuinen yhteinen seikkailu, yritys luoda vastavuoroisen havainnoinnin suhde eläimen ja ihmisen välillä. Stefan Kaegi, Judith Zagury ja Nathalie Küttel ovat luoneet teatteriakvaarion, jonka pääosassa on mustekala, tuo lahjakas, utelias ja leikkisä eläin. Kahdeksan lonkeron, yhdeksän aivon, kolmen sydämen ja hajautetun hermoston ansiosta mustekala kykenee moniin toimintoihin tai värinsä muuttamiseen radikaalisti. Ennen kaikkea sen on hyvin utelias, erityisesti ihmisiä kohtaan. Tässä esityksessä tarkkailija ei ehkä ole se, jonka oletimme. Tässä poikkeuksellisessa esityksessä mustekala on asiantuntija ja päähenkilö. Eläin muuttuu havainnoinnin kohteesta sen tekijäksi, ja sen katse asettaa perustavanlaatuisia kysymyksiä ihmisestä. Esityksen mustekala on kotoisin Etelä-Ranskan kalatorilta, jossa sen oli tarkoitus päätyä syötäväksi. Teosta esitettiin vain lyhyen aikaa livenä. Jäljelle on jäänyt elokuva, jota kutsumme teidät nyt katsomaan kanssamme Liikkeellä marraskuussa -festivaalille. Elokuvan jälkeen on keskustelutilaisuus yhdessä teoksen taiteilijoiden kanssa.

Stefan Kaegi

Stefan Kaegi tekee dokumenttiteatteria, ääni-interventioita, kuratoituja formaatteja ja kaupunkiympäristöön sijoittuvia teoksia monenlaisissa yhteistyökumppanuuksissa. Tutkimusten, avointen hakujen ja käsitteellisten prosessien kautta hän antaa usein äänen ‘asiantuntijoille’, jotka eivät ole koulutettuja näyttelijöitä, mutta joilla on jotain kerrottavaa. Suurin osa hänen teoksistaan tapahtuu Rimini Protokoll -ryhmän nimissä, jonka hän perusti Berliinissä yhdessä Helgard Haugin ja Daniel Wetzelin kanssa. Yhdessä he siirtyvät pois todellisuuden erilaisista representaatiosta kohti sen kuvaamista uusista ja odottamattomista näkökulmista.

Judith Zagury

ShanjuLab on teatteriryhmä, koulu ja esityspaikka Gimelissä, jossa eläimet ja ihmiset ovat työskennelleet ja asuneet yhdessä vuosien ajan Judith Zaguryn johdolla. ShanjuLabissa Zagury on luonut teatterin tutkimuslaboratorion, joka keskittyy ihmisen ja eläimen väliseen suhteeseen. Hän on opiskellut hevosetologiaa Rennesin yliopistossa ja suorittanut dramaturgian syventävät opinnot Lausannen yliopistossa. Hänen tutkimusaiheenaan oli eläinten etiikka.

Nathalie Küttel

Nathalie Küttel aloitti näyttelemisen ammatilliset opinnot Geneven konservatoriossa, ennen kuin hän suoritti kolmen vuoden kurssin Lausannen Ecole de Théâtre des Teintureries’issa. Taksidermistin tyttärenä hän kasvoi täytettyjen eläinten ympäröimänä, katseli kuolleita ruumiita ja yritti selvittää, miten he olivat toimineet elävinä. Vuonna 2015 Nathalie aloitti työskentelyn professori Fioriton kanssa Stazione Zoologica -tutkimuskeskuksessa Napolissa ja tutki mustekalojen neurobiologiaa, käyttäytymistä ja oppimisprosesseja.