Focus on the Local Landscape – Paikallisjälkiä -ohjelma kulkee monenlaisten teosten läpi kymmenen festivaalipäivän aikana. 

Focus on the Local Landscape – Paikallisjälkiä on sekä taiteellinen ohjelma että keskustelunavaus, joka käsittelee yhä monimutkaisemmaksi ja taidevihamielisemmäksi käyvää paikallista kulttuuripoliittista tilannetta. Resursseja ei ole riittävästi tutkimukseen, harjoituksiin, tuotantoon ja teosten esittämiseen, ei myöskään festivaalin kuratointiin. Silti on olemassa yliopisto, joka kouluttaa korkeatasoisesti tanssijoita ja koreografeja maailmaan, jossa heille näyttää olevan yhä vähemmän tilaa. Tämä herättää syvästi huolestuttavan kysymyksen: Miltä näyttäisi yhteiskunta, jossa eri taidemuotojen ja monimuotoisten taiteilijoiden kirjoa ei ole?

Focus on the Local Landscape – Paikallisjälkiä -osiossa otamme mukaan paikallisen esittävän taiteen kentän taiteellisia ehdotuksia, jotka kohtasimme sattumalta. Esimerkkinä koreografit, jotka saivat rahoitusta tuotantoon mutta joilta puuttuivat esityspaikka, kehykset ja näkyvyys teostensa esittämiseen. Päätimme sisällyttää nämä ehdotukset tämän vuoden ohjelmistoon ja tutkia, mitä tapahtuu, kun eri resurssit kootaan yhteen ohjelmiston luomiseksi.

Taiteilijoiden ja ryhmien, instituutioiden ja Liikkeellä marraskuussa -festivaalin voimien ja resurssien (viestintätyökalut, rahoituksen, tuotantotaidot, tilat, henkilökunnan, teknisen laitteiston, ajan, näkyvyyden jne.) kokoaminen ja yhdistäminen on vastaus ja poliittinen kannanotto.

Focus on the Local Landscape – Paikallisjälkiä -ohjelma alkaa Turn Turtle Turn – luentoperformanssilla. Oblivian perustaja ja taiteellinen johtaja Annika Tudeer juhlistaa 60-vuotissyntymäpäiväänsä tällä sooloteoksella, joka käsittelee elämää, kuolemaa ja dodoja.

Teoksessaan GRIT (for what it’s worth) koreografi Milla Koistinen syventyy kykyyn kestää vaikeuksia, väsymystä ja esteitä ilmentäen sietokykyä sen henkilökohtaisimmassa muodossa.

Mycoscores / Choreospores on Maija Hirvasen teos, joka esitetään kahdessa muodossa: Maija järjestää korttiluentoja yhdelle henkilölle kerrallaan Mycoscores / Choreospores -korttien avulla, sekä lanseeraa julkaisun festivaalilla. Teos tutkii sienien ja ihmisten olemisen tapojen välisiä yhteyksiä, erityisesti liikkeen ja tanssin kautta.

Perjantaina 15. marraskuuta kutsumme sinut Soup Talk -paneelikeskusteluun. Taiteilijat Raphaël Beau, Sara Grotenfelt, Milla Koistinen, Anne Naukkarinen ja Lydia Touliatou keskustelevat yhdessä Simo Kellokummun kanssa Suomen kulttuuripoliittisesta tilanteesta, perustuen heidän henkilökohtaisiin työkokemuksiinsa.

Teak Open Studio -tapahtuma on kutsu todistamaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriohjelman opiskelijoiden lopputyön taiteellista prosessia. Tänä vuonna koreografi ja tanssija Renan Martins toteuttaa teoksen opiskelijoiden kanssaan.

Tanssiryhmä Liisa Pentti +Co järjestää tanssi- ja musiikki-improvisaatiolle omistetun päivän Oodin Maijansalissa. Tervetuloa mukaan Tanssi-improooon!

Teoksellaan A cloud and its shadow Todellisuuden Tutkimuskeskus avaa esityksen, dokumentoinnin, todellisuuden ja muistin välisiä suhteita. Taiteilijat Emma Fält ja Alina Sakko vievät sinut kolmen etapin matkalle muistijälkiin aiemmista Liikkeellä marraskuussa -festivaalin esityksistä.

Anna Kozoninan Audience Club on osallistava formaatti, joka kutsuu festivaalikävijät syventymään tanssitaiteeseen ja sen suhteeseen maailmaan ajankohtaisten kysymysten kanssa. Audience Club mahdollistaa tanssin ja esitystaiteen kielen ymmärtämisen, auttaa löytämään yhteisön keskustelulle ja syventymään tämän vuoden festivaalin ohjelmaan. Valitettavasti paikkoja ei ole enää jäljellä, mutta voit ottaa ryhmään yhteyttä ja kysyä heidän löydöksistään.

Tervetuloa Focus on the Local Landscape – Paikallissjälkiä -ohjelman äärelle, yhteistyössä: Anna Kozonina, Maija Hirvanen, Milla Koistinen, Liisa Pentti +Co, Oblivia, Todellisuuden Tutkimuskeskus, Caisa, Madhouse Helsinki, Kiasma, Stoa, Taideyliopisto ja Liikkeellä marraskuussa!

Kerstin Schroth & Liikkeellä marraskuussa -tiimi

Logo: Jaakko Pietiläinen